Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα πεπραγμένα του 2023

Την συνοπτική του αποτίμηση για τα αθλήματα της κολύμβησης την σεζόν 2022/23 εξέφρασε με ένα εκτενές άρθρο ο τεχνικός διευθυντής κολύμβησης της Κ.Ο.Ε, Βαγγέλης Κοζομπόλης.

Κάτωθι το άρθρο του:

Μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής δραστηριότητας για την περίοδο 2022-23 στα αθλήματα της Κολύμβησης (SW) και της Κολύμβησης Μαραθώνιας - Μεγάλων αποστάσεων (OWS), στα πλαίσια της συλλογικής – κοινής προσπάθειας της ΚΟΕ, όλων των εμπλεκόμενων αθλητικών φορέων & οργανισμών, των Σωματείων, των προπονητών, των αθλητών-τριων και των οικογενειών τους για περαιτέρω ανάπτυξη και υψηλότερες διακρίσεις, είναι αναγκαία και ιδιαίτερα σημαντική, μια συνοπτική αποτίμηση των πεπραγμένων. 

Αγωνιστικός σχεδιασμός SW και OWS

Σε γενικές γραμμές, υλοποιήθηκε με επιτυχία παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, λόγω: 

της πολύ αυξημένης αγωνιστικής δραστηριότητας σε όλο το φάσμα των ηλικιακών αγωνιστικών κατηγοριών κολύμβησης, σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια

των καθυστερήσεων και αλλαγών στον αγωνιστικό προγραμματισμό των WORLD AQUATICS & LEN

της μεγάλης καθυστέρησης που υπήρξε, στην ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των Εθνικών Εκλογών & των επαναληπτικών τους

της πολύ περιορισμένης διαθεσιμότητας κολυμβητηρίων αγωνιστικών προδιαγραφών, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα

των σημαντικών ελλείψεων τεχνικού εξοπλισμού αγώνων κολύμβησης, στα περισσότερα διαθέσιμα κολυμβητήρια για τέλεση αγώνων

Έντονη και πυκνή αγωνιστική δραστηριότητα των μελών των Εθνικών ομάδων καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, ιδιαίτερα στις αναπτυξιακές ηλικίες, για 2η συνεχή χρονιά μετά την περίοδο της πανδημίας

Αγωνιστικές διοργανώσεις SW & OWS

Συνεχίστηκε με επιτυχία η προσπάθεια περεταίρω εξέλιξης και αναβάθμισης των αγωνιστικών διοργανώσεων SW & OWS, ιδιαίτερα των σπουδαιότερων (Μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, Πρωταθλήματα & ACROPOLIS Swim Open,) όπου το επίπεδο ήταν εξαιρετικά υψηλό και σίγουρα επίδρασε πολύ θετικά στην βελτίωση των επιδόσεων και στην ενθάρρυνση και παρακίνηση παιδιών και Νέων, να ασχοληθούν αγωνιστικά με τα αθλήματα της Κολύμβησης (SW) και Κολύμβησης Μαραθώνιας – Μεγάλων Αποστάσεων (OWS):

World Aquatics Swimming World Cup 2023 (Αθήνα - ΟΑΚΑ)

European Junior Open Water Swimming Championships 2023 (Κέρκυρα)

Mediterranean Swimming Cup 2023 (Λάρισα)

Acropolis Swim Open 2023 (Αθήνα - ΟΑΚΑ)

Χειμερινά & Πανελλήνια πρωταθλήματα SW, OWS και MASTERS

Acropolis Junior (10-11-12 ετών, Αθήνα – ΟΑΚΑ)

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά από σχεδόν είκοσι (20) έτη, ανατέθηκαν και διεξήχθησαν στη χώρα μας με τεράστια οργανωτική & αγωνιστική επιτυχία, κορυφαίες Διεθνείς διοργανώσεις SW και OWS, Παγκόσμιου ενδιαφέροντος και εμβέλειας.

Στοχευμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις στα αγωνιστικά προγράμματα και τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων, στα οποία είχαν ήδη συντελεστεί ριζικές και πολύ επιτυχημένες αλλαγές & καινοτομίες από την περσινή αγωνιστική περίοδο 2022-23, βοήθησαν στην καλύτερη διαχείριση του χρόνου – χώρου & των διαθέσιμων αθλητικών εγκαταστάσεων, με πολύ ποιοτικά αποτελέσματα.

Ωστόσο υπάρχουν σημαντικά περιθώρια και ανάγκη βελτίωσης, κυρίως σε αγωνιστικές διοργανώσεις χαμηλότερης κατηγορίας. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε και καλούμαστε να διαχειριστούμε, είναι οι ελλείψεις σύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού τέλεσης αγώνων σε μεγάλο αριθμό κολυμβητηρίων.

Χειμερινά & Πανελλήνια Πρωταθλήματα - Θερινοί αγώνες SW, OWS & MASTERS

Χειμερινά πρωταθλήματα

Τα προβλήματα της συγκεκριμένης διοργάνωσης του 2022 στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσαν παρελθόν. Η προμήθεια σύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού αγώνων κολύμβησης κορυφαίων προδιαγραφών, σε συνδυασμό με στοχευμένες αλλαγές και βελτιώσεις στο αγωνιστικό πρόγραμμα και τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων, είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. 

Εξαιρετική εικόνα στην Αθήνα (OAKA), με ανάλογο αντίκτυπο στις επιδόσεις

Πανελλήνιοι Χειμερινοί αγώνες Α-Γ (OPEN), Εθνικό πρωτάθλημα Α-Γ (OPEN) και Τελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Κολύμβησης κατηγοριών (ΟΑΚΑ)

Σε γενικές γραμμές οι Πανελλήνιοι Χειμερινοί αγώνες Α-Γ (OPEN) στην Αλεξανδρούπολη, το Εθνικό πρωτάθλημα Α-Γ (OPEN) και η Τελική φάση του Ενιαίου Πανελλήνιου πρωταθλήματος κατηγοριών (Age group & Εφήβων – Νεανίδων) στο ΟΑΚΑ, διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα, σε εξαιρετικά υψηλό οργανωτικό & αγωνιστικό επίπεδο. Ο υψηλότατος συναγωνισμός και το μεγάλο πλήθος κορυφαίων επιδόσεων που επιτεύχθηκαν, πιστοποιούν την αγωνιστική επιτυχία, η οποία είναι με διαφορά η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ιδιαίτερα στην Τελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Κολύμβησης κατηγοριών στο ΟΑΚΑ, έπρεπε να διαχειριστούμε έναν καύσωνα με πρωτόγνωρη διάρκεια και ένταση. Με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στο αγωνιστικό πρόγραμμα και την άρτια οργανωτική προετοιμασία, ανταπεξήλθαμε επιτυχώς, γεγονός που αποτυπώνεται και στα αγωνιστικά αποτελέσματα. 

Περιφερειακά πρωταθλήματα & Α΄ φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κολύμβησης κατηγοριών (Age Group & Εφήβων – Νεανίδων)

Διεξήχθησαν σε πολύ καλύτερο οργανωτικό επίπεδο από ότι πέρυσι και οι λίγες δυσκολίες που προέκυψαν, αντιμετωπίστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Ωστόσο, παρότι υπήρξε σημαντική βελτίωση στο επίπεδο και τρόπο διεξαγωγής τους, δεν έχουν αποκτήσει την αίγλη και το κύρος των διοργανώσεων που επιθυμούμε, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον σχεδιασμό μας.

Εαρινοί & Θερινοί αγώνες Προαγωνιστικών κατηγοριών

Άρτια διοργάνωση, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, σε όλες τις Περιφέρειες πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν, σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων χρειάζονται αναβάθμιση.

Συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι, να αποκτήσουν οι αγώνες ευχάριστο, γιορτινό & διασκεδαστικό χαρακτήρα, πράγμα πολύ σημαντικό για αυτές τις ηλικίες. Ωστόσο, χρειάζονται κι άλλες βελτιωτικές κινήσεις μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κολύμβησης Μαραθώνιας – Μεγάλων αποστάσεων (OWS)

Άρτια διοργάνωση χωρίς προβλήματα, η οποία διεξήχθη στο Παράλιον Άστρος του Δήμου Β. Κυνουρίας

Υπήρξε αναγκαστική μετάθεση στην ημερομηνία διεξαγωγής, που είχε ως επακόλουθο και την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής. Παρόλα αυτά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες στη διοργάνωση, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. 

Χειμερινοί αγώνες & Πανελλήνιο πρωτάθλημα MASTERS

Εξαιρετικές διοργανώσεις που έλαβαν χώρα σε Καρπενήσι και Αθήνα (ΟΑΚΑ) αντίστοιχα, με μεγάλο πλήθος συμμετοχών 

Συνεχίζεται η προσπάθεια ανάπτυξης του αθλητικού κινήματος των MASTERS και υποστήριξης της δραστηριότητάς τους, που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους και τα παιδιά, καθώς αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις αξίες του αθλητισμού και της δια βίου άσκησης

Αγωνιστικός τομέας

Υπήρξε πολύ μεγάλη βελτίωση των επιδόσεων, σε όλο το φάσμα των αγωνιστικών κατηγοριών (13 ετών και άνω), τόσο στη βάση όσο και σε επίπεδο κορυφής. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει, στην ραγδαία εξέλιξη των επιδόσεων σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες των κοριτσιών και των γυναικών, όπου για δυο (2) περίπου δεκαετίες υπήρξε μεγάλη κάμψη, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Αν την επόμενη διετία, συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η βελτίωση της νεότερης γενιάς ταλαντούχων Ελλήνων κολυμβητών-τριων υψηλών επιδόσεων, το πλήθος των διεθνών διακρίσεων θα αυξηθεί εντυπωσιακά.

Η βελτίωση αυτή, δυστυχώς δεν αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των Εθνικών μας ομάδων στις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, όπου η παρουσία μας θα μπορούσε να είναι πραγματικά πολύ πιο αισθητή στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια κολυμβητική κοινότητα. Το επόμενο βήμα, ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η επίτευξη της κορύφωσης της απόδοσης των Ελλήνων κολυμβητών-τριων των Εθνικών μας ομάδων SW & OWS στις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις. 

Αρκετές και πολύ σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, για 2η συνεχή χρονιά, σημειώθηκαν σε πολύ μεγάλο πλήθος κορυφαίων διεθνών διοργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη φετινή αγωνιστική περίοδο 2022-23 (διεξήχθησαν και αναβληθέντες προηγούμενης διετίας, λόγω της πανδημίας)

Συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς, η μεγάλη πρόοδος σε όλο το φάσμα των αγωνιστικών κατηγοριών Γυναικών (13 ετών & άνω), τόσο σε πλήθος όσο και σε επίπεδο καλών & πολύ υψηλών επιδόσεων

Υπήρξε θεαματική βελτίωση στα αγωνίσματα των μεγάλων αποστάσεων (400μ. – 800μ. – 1.500μ.), ιδιαίτερα σε επίπεδο κορυφής. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα χρόνος και προσπάθεια για να επανέλθουμε στο επιθυμητό επίπεδο συναγωνισμού και πλήθους καλών επιδόσεων.

Μετά από πάροδο πολλών ετών, συγκροτήθηκε πλήρης Εθνική ομάδα “Junior” στο άθλημα της Κολύμβησης Μαραθώνιας – Μεγάλων αποστάσεων (OWS), με σημαντικές επιτυχίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σπουδαία προοπτική για το μέλλον.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στην εξέλιξη των επιδόσεων στις Προαγωνιστικές κατηγορίες (9-12 ετών), σε σχέση με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο 2021-22. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί, μέχρι να ξεπεραστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στη διετία 2020-21. Ο ρυθμός βελτίωσης που παρατηρείται, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι σε δυο (2) αγωνιστικές περιόδους από τώρα, τα κενά που άφησε η διετής ουσιαστικά προπονητική & αγωνιστική απραξία των κολυμβητών-τριων μικρών ηλικιών λόγω της πανδημίας, θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν.

Επιστημονική υποστήριξη

Μόνον ως θετική μπορεί να κριθεί, η συγκρότηση μιας αρκετά πλήρους επιστημονικής ομάδας υποστήριξης των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών-τριων (SW & OWS) και των προπονητών τους, η οποία απαρτίζεται από Καθηγητές ΤΕΦΑΑ που αξιολογούν την Τεχνική, Εργοφυσιολόγους, Φυσικοθεραπευτές, Γυμναστές, Διατροφολόγο και Αθλητικό Ψυχολόγο

Πέρα των ανωτέρω, ιδιαίτερα σημαντική και επωφελής ήταν η ανελλιπής παρουσία φυσικοθεραπευτών σε όλα τα camp προετοιμασίας και στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, καθώς και στην καθημερινή προπονητική προετοιμασία των κορυφαίων Ελλήνων κολυμβητών-τριων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η διεύρυνση της επιστημονικής παρακολούθησης και υποστήριξης των αθλητών-τριων SW & OWS και η αξιοποίηση σύγχρονου εξειδικευμένου τεχνολογικού εξοπλισμού που έχει αποκτηθεί από την ΚΟΕ, αποτελούν βασικούς στόχους για το επόμενο διάστημα, καθώς μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στους τομείς της Τεχνικής και της προπονητικής εξέλιξης, τόσο σε επίπεδο κορυφής, όσο και στη βάση.

Εθνικές ομάδες

Για 2η συνεχή χρονιά, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από πολυμελείς Εθνικές ομάδες, πλήρεις σε πολλές περιπτώσεις, τόσο στις αναπτυξιακές κατηγορίες Παίδων – Κορασίδων & Εφήβων – Νεανίδων, όσο και σε εκείνη των Ανδρών – Γυναικών. 

Η δυνατότητα συμμετοχής των ταλαντούχων αθλητών-τριων SW & OWS στις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, αποτελεί βασική προϋπόθεση επίτευξης υψηλών διεθνών διακρίσεων και μια ουσιαστική παρακαταθήκη για το μέλλον των Εθνικών μας ομάδων. Πέρα των ανωτέρω και της συλλογής πολύτιμων εμπειριών για τους κορυφαίους Έλληνες κολυμβητές-τριες, χτίζεται το ομαδικό πνεύμα και η αγάπη για τις Εθνικές μας ομάδες, που αποτελούν επίσης θεμέλιους λίθους διακρίσεων & επιτυχιών σε διεθνές επίπεδο.

Camp προπονητικής & αγώνες προετοιμασίας για Προεθνικές & Εθνικές ομάδες

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία λιγότερα από τα προγραμματισμένα Camp προπονητικής προετοιμασίας SW & OWS. 

Σημείο αναφοράς αποτέλεσε το καλοκαιρινό camp τους Αυγούστου 2023 που διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης για τα μέλη των Εθνικών ομάδων SW & OWS, το οποίο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, κρίνοντας και εκ του αποτελέσματος αλλά και εκ της επίδρασης που είχε στην καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος και αγάπης για την Εθνική ομάδα. 

Τα προπονητικά camp σε επίπεδο Προεθνικών & Εθνικών ομάδων Εφήβων – Νεανίδων, βοηθούν πολύ τόσο προπονητικά, όσο και στη δημιουργία συνεκτικών δεσμών στις Εθνικές μας ομάδες, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για να έχουμε καλή παρουσία στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Επίσης, τα Camp προπονητικής προετοιμασίας σε υψηλό υψόμετρο, είναι επωφελή για πολλούς αθλητές-τριες. Σε όσους υπάρχει θετική επίδραση, συνήθως τα αποτελέσματα αυτής παρουσιάζονται μέσα στο επόμενο δίμηνο - τρίμηνο. Χρειάζονται διαφοροποιήσεις ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κολυμβητή-τριας και των αγωνισμάτων που ειδικεύεται. Να σημειωθεί ότι δυο (2) από τους κορυφαίους κολυμβητές-τριες της νέας γενιάς της Εθνικής μας ομάδας Ανδρών – Γυναικών, που συμμετείχαν σε camp προετοιμασίας σε υψόμετρο για πρώτη (1η) & δεύτερη (2η) φορά στο 2023, είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα εντός του επόμενου τριμήνου. 

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν Camp προετοιμασίας κορυφαίων κολυμβητών με γκρουπ κορυφαίων ξένων προπονητών και άνοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα επωφελές για την Ελληνική κολύμβηση.

Γκρουπ κολυμβητών-τριων Προ-Εθνικών & Εθνικών ομάδων Κολύμβησης στο ΟΑΚΑ

Εδώ και δυο (2) έτη, έχει σχηματιστεί ένα γκρουπ κολυμβητών-τριων Προ-Εθνικών και Εθνικών μας ομάδων Κολύμβησης, που προετοιμάζονται υπό την καθοδήγηση Ομοσπονδιακών προπονητών, σε συνθήκες ενός σύγχρονου προπονητικού κέντρου Κολύμβησης, στις εγκαταστάσεις ΟΑΚΑ. 

Σημείο αναφοράς αποτελεί η θεαματική βελτίωση ενός (1) κολυμβητή της Εθνικής μας ομάδας που προπονείται εκεί, του Στέργιου Μπίλα, ο οποίος πέτυχε σπουδαίες διακρίσεις στο European Swimming Championships 2023 – U23 κατακτώντας δύο (2) χρυσά μετάλλια και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024.

Στους στόχους της ΚΟΕ, είναι η δημιουργία ανάλογων συνθηκών προετοιμασίας για περισσότερους αθλητές-τριες SW & OWS και των προπονητών τους, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη & σε άλλες πόλεις. 

Την περίοδο 2022-23, υπήρξε μέριμνα για τους κορυφαίους κολυμβητές-τριες της Β. Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να έχουν μια συστηματική Επιστημονική παρακολούθηση & υποστήριξη.

Συνεργασία με προπονητές

Γενικά υπάρχει ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης, μεταξύ των Ελλήνων προπονητών Κολύμβησης, των οποίων το επιστημονικό υπόβαθρο και οι ικανότητες είναι υψηλού επιπέδου

Δεδομένου ότι η Προπονητική εξελίσσεται, υπάρχει αναντίρρητη ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης των Ελλήνων προπονητών, σε όλα τα επίπεδα και ιδίως στις μικρότερες ηλικίες & στα τμήματα εκμάθησης κολύμβησης

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2022-23, πραγματοποιήθηκαν κάποιες διαδικτυακές παρουσιάσεις επιμορφωτικού χαρακτήρα από καταξιωμένους συναδέλφους προπονητές, με μεγάλο ενδιαφέρον και σημαντική συμμετοχή σε αυτές. 

Η πραγματοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους Έλληνες προπονητές αποτελεί βασικό στόχο της ΚΟΕ και υψηλή προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα.

Κριτές – Αγωνόδικος Επιτροπή

Ο ρόλος των κριτών στην διεξαγωγή καλών αγώνων κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός. Μέσα από την αναβάθμιση των αγωνιστικών διοργανώσεων SW και OWS και τη διεξαγωγή ολοένα και περισσότερων υψηλού Εθνικού και Διεθνούς επιπέδου αγώνων, βελτιώνεται και το επίπεδο των Κριτών.

Δεδομένου ότι υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις σε αρκετές πόλεις που διεξάγονται αγώνες SW & OWS, πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες από αυτές, σχολές κριτών κολύμβησης (SW) και Κολύμβησης Μαραθώνιας – Μεγάλων αποστάσεων (OWS)

Η διενέργεια σχολών κριτών πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς και η εφαρμογή προγράμματος συστηματικής επιμόρφωσης και αξιολόγησης των κριτών 

Κολυμβητήρια – Αθλητικές εγκαταστάσεις

Δυστυχώς η προβληματική εικόνα σε αρκετά κολυμβητήρια και διαφορετικές πόλεις παραμένει. Ωστόσο, την τελευταία διετία, έχουν ξεκινήσει αναβαθμίσεις, κυρίως ενεργειακές και η εικόνα βελτιώνεται.

Τα περισσότερα κολυμβητήρια εξακολουθούν να μην διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και δεν έχουν τις υποδομές που απαιτούνται για αγώνες κολύμβησης. Ωστόσο, την τελευταία διετία παρατηρείται μια μεγάλη κινητικότητα και ήδη υπάρχει σημαντική βελτίωση σε κάποια από αυτά, ιδίως στην Περιφέρεια. Ο αγωνιστικός σχεδιασμός και η προσπάθεια αναβάθμισης των αγώνων, σε συνδυασμό με την καλή διάθεση και τις ενέργειες Δήμων και Περιφερειών της χώρας, έχουν συμβάλλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η έλλειψη βοηθητικής πισίνας σχεδόν σε όλα τα αθλητικά μας κέντρα, αποτελεί τον σημαντικότερο περιοριστικό παράγοντα για πραγματοποίηση μεγάλων αγωνιστικών διοργανώσεων, εκτός ΟΑΚΑ

Εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιο έλλειμα σε κολυμβητήρια 25μ. που πληρούν αγωνιστικές προδιαγραφές, γεγονός που δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στην υλοποίηση του αγωνιστικού σχεδιασμού για το άθλημα της Κολύμβησης (SW)

Επίσης, η πολύ περιορισμένη ως μηδενική διάθεση κλειστών κολυμβητηρίων για διεξαγωγή αγώνων κολύμβησης στην Αθήνα, μια πόλη 5.000.000 κατοίκων, δημιούργησε τεράστια προβλήματα κατά τη Χειμερινή περίοδο. Χρειάζεται οπωσδήποτε μέριμνα από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, για την επίλυση του ζητήματος

Ανάπτυξη της Κολύμβησης

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και πλήθος παιδιών στα τμήματα εκμάθησης κολύμβησης, με αυξητικές τάσεις, γεγονός πολύ ευχάριστο.

Επίσης, υπήρξε εντυπωσιακή αύξηση στην αγωνιστική δραστηριότητα στο άθλημα της κολύμβησης, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά 2021-22.

Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε και στον αριθμό των κολυμβητών-τριων με αγωνιστική δραστηριότητα, της τάξεως του 20% περίπου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόλις δυο (2) έτη μετά την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας, μεγιστοποιήθηκε ο αριθμός συμμετοχών σε αγώνες κολύμβησης, ξεπερνώντας τον ανώτατο που είχε σημειωθεί στην προ πανδημίας εποχή.

Οι παραπάνω δείκτες, είναι πολύ ενθαρρυντικοί για το μέλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης της Ελληνικής κολύμβησης 

Η προσπάθεια και οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί, προκειμένου να γίνει πιο θελκτική η παραμονή των μικρών παιδιών στο άθλημα και να αναδειχθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα οφέλη της κολύμβησης για όλους, φαίνεται να αποδίδουν.

Η ανάγκη σύνδεσης με τη σχολική κολύμβηση παραμένει μεγάλη και αποτελεί ιδιαιτέρως κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη των αθλημάτων SW και OWS στην χώρα μας, κάτι που εφαρμόζεται ήδη σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη 

Ο σχεδιασμός της ΚΟΕ για την φετινή χρονιά, προβλέπει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενέργειες και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με τη δημιουργία και εφαρμογή Νέου ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού προγράμματος, σε όλα τα στάδια και βαθμίδες της Κολύμβησης. 

Πολιτική Cookies & Απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε τον ιστότοπό μας.

Πατώντας "Αποδοχή" συμφωνείτε με την Πολιτική Cookies & Απορρήτου μας.