Πράουντ μιλά για τα Enhanced Games
Ο 30χρονος Βρετανός κολυμβητής Proud μίλησε στο BBC Radio 5 Live, εξηγώντας ανοιχτά τους λόγους που τον οδήγησαν να συμμετάσχει στα Enhanced Games, τονίζοντας ότι η οικονομική διάσταση έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τη δημόσια εικόνα του και ότι η φάση της καριέρας του επηρέασε την απόφασή του.
Όσον αφορά τα οικονομικά, ο Proud σημείωσε ότι θα χρειαζόταν «13 χρόνια κατάκτησης τίτλων Παγκοσμίου Πρωταθλήματος» για να κερδίσει το ίδιο ποσό που προσφέρεται στα Enhanced Games, όπου το έπαθλο για νίκη σε ένα αγώνισμα φτάνει τα 500.000 δολάρια και 1 εκατ. δολάρια για νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μ. ελεύθερο ή 100 μ. ελεύθερο.
«Υπάρχει τεράστιο οικονομικό κίνητρο σε αυτό, και θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι δεν με ενδιαφέρει», δήλωσε ο Proud.
«Είναι εντελώς διαφορετικό οικονομικό επίπεδο – μου δίνει την ευκαιρία να εξασφαλίσω εμένα, την οικογένειά μου και να στηρίξω τη μητέρα μου. Αυτές είναι ευκαιρίες στα 30 που απλά δεν μπορώ να προσπεράσω».
Στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Υγρού Στίβου 2025, οι νικητές κάθε αγωνίσματος κέρδιζαν 20.000 δολάρια, ενώ το μπόνους για νέο ρεκόρ ήταν 30.000 δολάρια. Ο Proud κέρδισε 20.000 δολάρια για το ασημένιο μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο και την 5η θέση στα 50 μ. πεταλούδα, χωρίς να υπολογίζονται χορηγίες ή επιπλέον έσοδα.
«Στην πραγματικότητα, εμείς οι αθλητές στο Ολυμπιακό πρόγραμμα δεν κερδίζουμε αρκετά χρήματα για να ζήσουμε από αυτά, και πάντα ψάχνω κάτι που να με στηρίξει λίγο περισσότερο», εξήγησε.
Παρά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής του στα Enhanced Games, ο Proud δήλωσε ότι δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα η άποψη του κοινού:
«Το κοινό δεν είναι το πιο σημαντικό – δεν βλέπω τον εαυτό μου πολύ στα μάτια του κοινού. Το ζήτημα ήταν να έχω την υποστήριξη των 15–20 ανθρώπων που έχουν σημασία για μένα. Αν κατανοήσουν την απόφασή μου και με στηρίξουν, τότε είμαι ευτυχισμένος».
Παρά τη μακρά λίστα διακρίσεών του – Ολυμπιακό ασημένιο μετάλλιο, οκτώ μετάλλια Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (συμπεριλαμβανομένων τριών τίτλων), έξι ευρωπαϊκά μετάλλια και πέντε χρυσά στα Κοινοπολιτειακά – ο Proud παραδέχτηκε ότι ορισμένοι στόχοι, όπως το Ολυμπιακό χρυσό ή κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ, δεν είναι πλέον εφικτοί:
«Έχω πάει σε τρεις Ολυμπιακούς και είχα φανταστικές ευκαιρίες. Αυτή είναι η στιγμή να αξιοποιήσω μια δεξιότητα που έχω καλλιεργήσει τα τελευταία 15 χρόνια», είπε.
Ο Proud τόνισε ότι στα Enhanced Games δεν υπάρχει υποχρέωση λήψης ουσιών για ενίσχυση απόδοσης και ότι θα λαμβάνει μόνο ουσίες εγκεκριμένες από τον FDA, υπό την καθοδήγηση γιατρών και ειδικών.
«Όλα είναι διαθέσιμα μέσω συνταγής – δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και δεν θα ένιωθα άσχημα αν τα χρησιμοποιούσα. Τα Enhanced Games προσπαθούν να μειώσουν το στίγμα γύρω από κάποιες ουσίες, που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και περιορισμένες παρενέργειες», εξήγησε.
Η Aquatics GB και η European Aquatics εξέφρασαν απογοήτευση για την απόφασή του, ενώ το UK Sport θα σταματήσει τη χρηματοδότησή του. Ο Proud δήλωσε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις:
«Πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους και το άθλημα από αυτή τη διοργάνωση, οπότε κατανοώ πλήρως τις αντιδράσεις».
Με την κίνησή του αυτή, ο Proud αποχωρεί από την διεθνή εκπροσώπηση της Βρετανίας, ενώ πλέον εντάσσεται σε μια ομάδα κολυμβητών που έχουν ακολουθήσει παρόμοιο μονοπάτι, όπως ο James Magnussen, ο Andrii Govorov και ο Kristian Gkolomeev.
«Θέλω να δείξω σεβασμό στην κολύμβηση απομακρύνοντας όσο μπορώ τον εαυτό μου. Δεν περιμένω να επιστρέψω. Το να είσαι από τους πρώτους που κάνουν αυτή την κίνηση φέρνει πολλές αντιδράσεις», κατέληξε ο Proud.