Οι πρωταγωνιστές της χθεσινής ημέρας
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, η κούρσα των 100 μέτρων ύπτιο γυναικών ήταν από τις πιο πολυσυζητημένες. Η αναμέτρηση μεταξύ της κατόχου του παγκόσμιου ρεκόρ, Ρίγκαν Σμιθ, και της υπερασπίστριας του χρυσού μεταλλίου, Κέιλι ΜακΚιούαν, συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Το βράδυ της Τρίτης, η ΜακΚιούαν έγινε μόλις η δεύτερη γυναίκα που κατακτά διαδοχικά χρυσά μετάλλια σε αυτό το αγώνισμα, μετά την Αμερικανίδα Νάταλι Κόγκλιν. Με προπονητή τον Μίχαελ Μπολ στο Πανεπιστήμιο Sunshine Coast, η ΜακΚιούαν κέρδισε το χρυσό με χρόνο 57.33 δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας το Ολυμπιακό ρεκόρ.
Η Ρίγκαν Σμιθ, προπονούμενη από τον Μπομπ Μπόουμαν, κέρδισε το ασημένιο με χρόνο 57.66 δευτερόλεπτα, ανεβάζοντας το χάλκινο μετάλλιό της από το Τόκιο. Η Κάθριν Μπέρκοφ, προπονούμενη από τον Braden Holloway στο Πανεπιστήμιο North Carolina State, κατέκτησε το χάλκινο με χρόνο 57.98 δευτερόλεπτα, το πρώτο της μετάλλιο στους Αγώνες.
Στο αγώνισμα των 800 μέτρων ελεύθερο ανδρών, ο Ντάνιελ Γουίφεν έγινε ο πρώτος άνδρας κολυμβητής της Ιρλανδίας που κερδίζει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με προπονητή τον Andi Manley στο Loughborough, ο Γουίφεν κέρδισε το χρυσό με χρόνο 7:38.19, καταρρίπτοντας το Ολυμπιακό ρεκόρ. Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Φίνκε κατέκτησε το ασημένιο με χρόνο 7:38.75, ενώ ο Ιταλός Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι το χάλκινο με 7:39.38.
Στη σκυταλοδρομία 4x200 μέτρων ελεύθερο ανδρών, η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας με τους Τζέιμς Γκάι, Τομ Ντιν, Ματ Ρίτσαρντς, και Ντάνκαν Σκοτ , κέρδισε το χρυσό με χρόνο 6:59.43. Οι ΗΠΑ κατέκτησαν το ασημένιο με χρόνο 7:00.78, ενώ η Αυστραλία το χάλκινο με χρόνο 7:01.98.
Στα ημιτελικά των 100 μέτρων ελεύθερο ανδρών, ο Παν Τσανλέ από την Κίνα προκρίθηκε πρώτος με χρόνο 47.21. Ο Αυστραλός Κάιλ Τσάλμερς προκρίθηκε δεύτερος με 47.58 δευτερόλεπτα, ενώ ο Ρουμάνος Ντέιβιντ Ποπόβιτς πέμπτος με 47.66 δευτερόλεπτα.
Στα ημιτελικά των 200 μέτρων πεταλούδα ανδρών, ο Κριστόφ Μιλάκ από την Ουγγαρία προκρίθηκε πρώτος με χρόνο 1:52.72, ενώ ο Λεόν Μαρσάν από τη Γαλλία προκρίθηκε δεύτερος με 1:53.50 δευτερόλεπτα.
Στα ημιτελικά των 100 μέτρων ελεύθερο γυναικών, η Σιομπάν Χοχί από το Χονγκ Κονγκ προκρίθηκε πρώτη με χρόνο 52.64. Η Μόλι Ο'κάλαχαν από την Αυστραλία προκρίθηκε τρίτη με 52.75 δευτερόλεπτα, ενώ η Σάρα Σιόστρομ από τη Σουηδία έκτη με 52.87 δευτερόλεπτα.
Στα ημιτελικά των 200 μέτρων πρόσθιο ανδρών, ο Λεόν Μαρσάν από τη Γαλλία προκρίθηκε πρώτος με χρόνο 2:08.11. Ο Ζακ Στάμπλετι-Κουκ από την Αυστραλία προκρίθηκε δεύτερος με 2:08.57 δευτερόλεπτα.
Στα προκριματικά των 1500 μέτρων ελεύθερο γυναικών, η Κέιτι Λεντέκι από τις ΗΠΑ προκρίθηκε πρώτη με χρόνο 15:47.43. Η Σιμόνα Κουανταρέλα από την Ιταλία προκρίθηκε δεύτερη με 15:51.19 δευτερόλεπτα.
Πηγή: worldaquatics