Με τρεις νέους στο Βελιγράδι
Μια πολύ νεανική ομάδα θα εκπροσωπήσει το Μαυροβούνιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι.
Ο προπονητής Ντέγιαν Σάβιτς έχει προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ σε σύγκριση με αυτό που αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2025. Δύο έμπειροι παίκτες, ο Βλάνταν Σπάιτς και ο Βλάντο Πόπαντιτς, περιλαμβάνονται εκ νέου στην ομάδα, αφού απουσίασαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2025.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες νέες, νεαρές προσθήκες. Ο Ντανίλο Στούπαρ, αρχηγός της εθνικής ομάδας U18 του Μαυροβουνίου, η οποία κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο πέρυσι, θα κάνει το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα ανδρών.
Ο Στραχίνια Γκόικοβιτς, ο οποίος αναδείχθηκε MVP του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U18, έχει ήδη αγωνιστεί με την εθνική ομάδα ανδρών. Εκτός από αυτούς τους δύο, η ομάδα έχει και τον (παίκτης U20) Σρντιάν Γιάνοβιτς. Ο νεότερος στην ομάδα είναι ο Μπάλσα Βούκοβιτς, ο οποίος θα γίνει 21 ετών φέτος.
Συνολικά 18 παίκτες συμμετείχαν στην τελική φάση της προετοιμασίας. Αυτοί που δεν πέρασαν στην τελική φάση είναι ο τερματοφύλακας Λάζαρ Άντριτς, ο αριστερόχειρας Τζούρο Ράντοβιτς και ο Ντούσαν Μπανίσεβιτς, οι οποίοι αγωνίστηκαν όλοι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2025.
Η ομάδα του Μαυροβουνίου για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2026
Πέταρ Τεσάνοβιτς (Μαρσέιγ), Ντάρκο Τζούροβιτς (Σάμπατς), Μίροσλαβ Πέρκοβιτς (Νόβι), Βλάνταν Σπάιτς (Μαρσέιγ), Γιόβαν Βούγιοβιτς (Jadran HN), Αλιόσα Μάσιτς (Sabac), Βασίλιε Ράντοβιτς (Jadran HN), Βλάντο Πόπαντιτς (Μπρέσια), Ντμίτρι Κόλοντ (Jadran HN), Στραχίνια Γκοϊράντσοβιτς (Jadran HN) Μάτκοβιτς (Jadran Split), Μάρκο Μρσιτς (Πρίμορατς), Ντανίλο Στούπαρ (Jadran HN), και Σρνταν Γιάνοβιτς (Jadran Herceg Novi).
Το Μαυροβούνιο θα αγωνιστεί στον Α' Όμιλο του 36ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και θα αντιμετωπίσει την Ουγγαρία, τη Γαλλία και τη Μάλτα στην Α' Φάση των Ομίλων.