Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η σύνοψη των πρώτων τελικών Καταδύσεων στο Τόκιο

Το  Ολυμπιακό άθλημα των Καταδύσεων άνοιξε την αυλαία του την Κυριακή 25/7/2021 με τον τελικό των 3μ Συγχρονισμένων Καταδύσεων Γυναικών και ακολούθησαν μέχρι σήμερα τα 10μ Συγχρονισμένων Καταδύσεων Ανδρών και Γυναικών και αυτό των 3μ Συγχρονισμένων Καταδύσεων Ανδρών που στους ΟΑ της Αθήνας το 2004 μας χάρισε το μοναδικό Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο στην ιστορία του Υγρού στίβου έως σήμερα.

Η εμφάνιση της πανδημίας, ο αποπροσανατολισμός των ομάδων και του προολυμπιακού προγραμματισμού ως συνέπεια και της μακροχρόνιας αναστολής λειτουργίας των προπονητικών εγκαταστάσεων και την αποχή από τις προπονήσεις, όπως και οι πλέον υψηλές τεχνικές απαιτήσεις και  εξειδίκευση στα αγωνίσματα των συγχρονισμένων καταδύσεων με τον εμπλουτισμός των ομάδων με επιπλέον καταδύτες αποκλειστικά για Συγχρονισμένες,  αναχαίτισαν τις ελάχιστες (λόγω της κατάστασης) ευκαιρίες της προολυμπιακής ομάδα των καταδύσεων να κερδίσει πρόκριση, παρότι τους τελευταίους μήνες οι αθλητές και το προπονητικό team έκαναν την υπέρβαση. Η εμφάνιση των καταδυτών μας στον Προολυμπιακό αγώνα καταδύσεων στο Τόκυο τον Απρίλη του 2021,(Παγκόσμιο Κύπελλο) που αποτελούσε και τον τελευταίο αγώνα πρόκρισης, ήταν εξαιρετική και άφησε άριστες εντυπώσεις ωστόσο τα νούμερα κρίθηκαν δεσμευτικά.

Το ανώτατο όριο συμμετοχής για 8 ολυμπιακά αγωνίσματα (4 ατομικά και 4 συγχρονισμένες) είναι 136 αθλητές / θέσεις για όλες τις χώρες παγκοσμίως,  με αποτέλεσμα οι ομάδες των συγχρονισμένων που είχαν ήδη προκριθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο μαζί με την διοργανώτρια χώρα, να καλύψουν αρκετές περισσότερες θέσεις και από τα ατομικά αγωνίσματα μειώνοντας αισθητά τον αριθμό των προκρινόμενων αθλητών.

Έτσι ενώ βάση των ισχυόντων κανονισμών θα μπορούσαν στα ατομικά να προκριθούν εκτός των 12 φιναλίστ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Γκουαντζού το 2019, των Πρωταθλητών των Διηπειρωτικών πρωταθλημάτων 2019 και οι υπόλοιποι αθλητές από το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Τόκυο το 2021 ( είθισται τουλάχιστον στο σύνολο να συμμετέχουν  30 σε κάθε ατομικό), οι εναπομείναντες θέσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν κατά πολύ περιορισμένες με αποτέλεσμα στα περισσότερα ατομικά αγωνίσματα ούτε οι 18 του ημιτελικού να μπορέσουν λάβουν το χρίσμα ( κάτι που στο παρελθόν έδινε παγκοσμίως περισσότερες δυνατότητες και ως χώρα είχαμε συνεχή εκπροσώπηση).

Το θέμα της «quota» για την καταδύσεις αποτελεί μια επιπλέον « πανδημία» για το άθλημα καθώς επι σειρά ετών έχουν γίνει επιστάμενες κρούσεις στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου, για αύξηση του αριθμού των καταδυτών , κάτι όμως που δεν έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα. Ήδη στην Ολυμπιάδα του Τόκυο καθώς οι προκρίσεις βάση των κανονισμών δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν έγινε από την ΔΟΕ ένας προσωρινός συμβιβασμός για 7 επιπλέον άτομα στα ατομικά αγωνίσματα. 

Ωστόσο η Ελλάδα ύστερα από την τεράστια επιτυχία διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 και την κατάκτηση του Χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου στα 3μ συγχρονισμένων καταδύσεων ανδρών εξακολουθεί είτε σε αγωνιστικό είτε σε εκτελεστικό επίπεδο να εκπροσωπείται ανελλιπώς στα διεθνή όργανα δίνοντας ενεργά το παρόν παγκοσμίως.

Για το Ολυμπιακό άθλημα των Καταδύσεων, η χώρα μας εκπροσωπείται από την κα Γ. Φυρίγου Κόνσολο μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Καταδύσεων της ΦΙΝΑ, υπεύθυνης αγώνων και Διαιτητού Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία  διετέλεσε με μεγάλη επιτυχία Διευθύντρια του αθλήματος τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, επί σειρά ετών Προέδρος της Τεχνικής Επιτροπής Καταδύσεων στην Ευρώπη και Γ.Γραμματέας της Τεχνικής Επιτροπής Καταδύσεων της FINA.

Είναι η πρώτη και μοναδική Ελληνίδα Γυναίκα που έχει τιμηθεί από το International Hall of Fame των ΗΠΑ το 2005 για την προσφορά της στις Αγωνιστικές Καταδύσεις, έχει τιμηθεί από την LEN και την FINA με το χρυσό και αργυρό pin , προτάθηκε από την ΕΟΕ για το βραβείο της ΔΟΕ Γυναίκα και Αθλητισμός το 2017, βραβεύτηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών το 2018, και είναι η πρώτη γυναίκα και Ελληνίδα που κατέκτησε την θέση της Προέδρου της Τεχνικής Επιτροπής Καταδύσεων της Ευρώπης 2009-2020. Σήμερα εμπλέκεται ενεργά και στην επιτροπή κανονισμών καταδύσεων της ΦΙΝΑ, που στοχεύουν στην βελτιστοποίηση του αθλήματος και την καλύτερη δυνατή προβολή του διεθνώς.

Επίσης η χώρα μας εκπροσωπείται από τον έμπειρο Κριτή Ολυμπιακών Αγώνων κ.Νικόλαο Τουλούδη όπου τα τελευταία χρόνια με την  συνεχή επιλογή του από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου και την 3η συνεχή συμμετοχή του σε  Ολυμπιακούς Αγώνες (Λονδίνο, Ρίο, Τόκυο), δίνει ένα επιπλέον σημαντικό στίγμα για την Ελληνική παρουσία στο άθλημα, υπερθεματίζοντας τις σωστές ενέργειες που έχουν γίνει τόσο σε διοικητικό όσο και σε εκτελεστικό επίπεδα.

Οι αγώνες ως γνωστόν λαμβάνουν χώρα στο Tokyo Aquatic Center που αποτελεί ένα κόσμημα πολυμορφικής αγωνιστικής εγκατάστασης και η οποία φιλοξενεί τα 4 από τα 5 Ολυμπιακά Αθλήματα ( Καταδύσεις, Κολύμβηση, Υδατοσφαίριση και Καλλιτεχνική Κολύμβηση).

Λόγω της πανδημίας εφαρμόζονται αυστηρά οι κανονισμοί σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους όσο και στους χώρους διαμονής και τόσο οι τεχνικές επιτροπές όσο και οι διαιτητές /κριτές βρίσκονται σε περιορισμό πριν και μετά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η εμφανής έλλειψη των θεατών αποτελεί πλήγμα για μια διοργάνωση όπως αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο οι Ιάπωνες με την καθόλα ευγενική τους συμπεριφορά, ζέση,  εγκαρδιότητα και θερμή φιλοξενία, προσπαθούν να ελαφρύνουν το κλίμα προσδίδοντας σε όλους τους συμμετέχοντες ένα αίσθημα αισιοδοξίας και ελπίδας σε καθημερινή βάση.

«Ύστερα από την τεράστια επιτυχία που βιώσαμε στους δικούς μας «Ανεπανάληπτα  Μοναδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004» , όσα χρόνια και εάν έχουν περάσει και όσες εμπειρίες και εάν έχουμε αποκτήσει, σε οποιανδήποτε αγωνιστικό χώρο ή διοργάνωση βρεθούμε ή σταθούμε, η καρδιά μας κτυπά στους ρυθμούς του «Ζορμπά» και στα μάτια μας κυματίζει η «Γαλανόλευκη» όπως την ημέρα της κατάκτησης του Χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου. Νιώθω τεράστιο δέος και υπερηφάνεια που εκπροσωπώ την χώρα μου στην υπέρτατη διοργάνωση του Ολυμπιακού Ιδεώδους και εύχομαι ολόψυχα οι αθλητές, οι προπονητές ,οι διαιτητές μας , να διαπρέψουν στο μέγιστο και ολάκερη η αθλητική οικογένεια να επιστρέψει στην Ελλάδα υγιής» δήλωσε η κα Φυρίγου Κόνσολο.

«Το Ολυμπιακό Πνεύμα είναι έντονα αισθητό εδώ στο Τόκυο και  οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν προκύψει λόγω πανδημίας ενισχύουν ακόμη περισσότερο την βασική έννοια του Ολυμπισμού μέσα από τις αξίες της αλληλεγγύης, του ευ αγωνίζεσθε και της ευγενούς άμιλλας. Εύχομαι σε όλους τους αθλητές μας και τις ομάδες μας καλή επιτυχία» δήλωσε ο κος Τουλούδης.

 

Σύνοψη των 4 τελικών συγχρονισμένων καταδύσεων.

Τελικός στα 3μ Συγχρονισμένων καταδύσεων γυναικών

Σε έναν τελικό με πολλά λάθη και έλλειψη ακρίβειας και τεχνικής αρτιότητας, η Κίνα ήταν το πιο συνηθισμένο δίδυμο στον 1ο τελικό των Ολυμπιακών αγώνων εδώ στο Τόκυο στα 3μ συγχρονισμένων καταδύσεων γυναικών.  Η Ασιατική ομάδα είναι αήττητη  στο συγκεκριμένο αγώνισμα από το 2001, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων και των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων της FINA.

Με σύνολο 326.40 βαθμούς και ύστερα από εξαιρετική εμφάνιση κατέκτησαν το 1ο Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο για το άθλημα των Καταδύσεων, με δεύτερη την ομάδα του Καναδά με 300,78 βαθμούς και τρίτη την ομάδα της Γερμανίας με 284.97.

Ολοκληρώνοντας το top-8 στο Τόκιο, η τέταρτη θέση πήγε στο Μεξικό (η ομάδα ήταν η τρίτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Gwangju το 2019, αλλά με ένα άλλο ζευγάρι, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης καταδύτριας στην ιστορία της χώρας, Paola Espinosa), ενώ η φιλοξενούσα Ιαπωνία κατόρθωσε να κατακτήσει την 5η θέση. Η ομάδα της Ιταλίας ενώ βρισκόταν στα μετάλλια μέχρι και την 4η κατάδυση, μετά από ένα σημαντικό λάθος στις 2 1/2 περιστροφές πίσω σε δίπλωση κατετάγη στην 7η θέση, πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά μπροστά από το ζευγάρι των ΗΠΑ.

 

Τελικός στα 10μ Συγχρονισμένων Καταδύσεων Σταθερού Βατήρα Ανδρών

Ο Thomas Daley και ο Matty Lee ήταν οι πρωταγωνιστές ενός συναρπαστικού τελικού στις συγχρονισμένες καταδύσεις από πλατφόρμα 10 μέτρων ανδρών, που αποτελεί και τον 2ο τελικό του αθλήματος  στο Tokyo Aquatics Center. Το Βρετανικό ζευγάρι πήρε το χρυσό το 471,81, κερδίζοντας έτσι τον δεύτερο ανδρικό τίτλο καταδύσεων για τη χώρα τους, μετά το επιτυχημένο ορόσημο της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου ,στα 3μ συγχρονισμένων καταδύσεων ανδρών στο Ρίο 2016 (από τον Jack Laugher / Chris Mears)

 

Ο Daley είναι επίσης ο πρώτος Βρετανός καταδύτης με τρία μετάλλια στην Ολυμπιακή ιστορία, μετά το χάλκινο του σε 10 μέτρα ατομικό στο Λονδίνο 2012 και στα 10 μέτρα συγχρονισμένων καταδύσεων στο Ρίο 2016. Για την Κίνα, το ασημένιο μετάλλιο με  470.58β  αντιπροσωπεύει τη διακοπή μιας διαδοχικής σειράς τεσσάρων νικών σε αυτό το αγώνισμα , από το 2004.

 

Το κρίσιμο σημείο του τελικού ήταν ο τέταρτος γύρος, όταν ο Κάο Γιουάν και ο Τσεν Άισεν έχασαν την είσοδό τους στις 3 ½ στροφές πίσω σε δίπλωση (pike), λαμβάνοντας  χαμηλή βαθμολογία μόλις 73,44 πόντους από τους κριτές. Παρά τον φανταστικό τελευταίο γύρο - 101,52 πόντους, τον υψηλότερο του τελικού, για πίσω κατάδυση με 2 ½ περιστροφές σε δίπλωση και  2 ½ ελιγμούς  (pike) -, το κινεζικό δίδυμο  δεν κατάφερε να ανακάμψει κατακτώντας τελικά τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο, ακριβώς 1,23 πόντους πίσω από την Βρετανική ομάδα.

Αυτός ο καταπληκτικός αγώνας για το χρυσό, έκλεισε τη μονομαχία για το χάλκινο μετάλλιο, που τελικά κέρδισε ο Aleksandr Bondar και ο Viktor Minibaev, εκπροσωπώντας  την Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή. Είναι το πρώτο τους Ολυμπιακό μετάλλιο. Εκτελώντας με εξαιρετικό τρόπο τον τέταρτο και έκτο γύρο καταδύσεων (συγκέντρωσαν 89,64 βαθμούς σε κάθε γύρο), κατακτησαν τελικά την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο με 439,92 βαθμούς.

 

 

Τελικός 10μ Συγχρονισμένων Καταδύσεων Γυναικών

 

Ύστερα από την ανεπιτυχή κατάληξη για την Κινεζική ομάδα ανδρών στα 10μ Συγχρονισμένων καταδύσεων , με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και του αργυρού μεταλλίου , σήμερα η ομάδα των γυναικών με τις καταδύτριες  Zhang Jiaqi και Chen Yuxi πραγματοποίησε μια τέλεια εμφάνιση κερδίζοντας το χρυσό με 363,78β.

Η έναρξη στο αγώνισμα των Συγχρονισμένων καταδύσεων πραγματοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, ως αγώνισμα επίδειξης. Το αγώνισμα των Συγχρονισμένων Καταδύσεων εντάχθηκε επίσημα στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004. Ωστόσο από το 2000  έως σήμερα η κινεζική ομάδα γυναικών είναι αήττητη στο συγκεκριμένο αγώνισμα τόσο σε Ολυμπιακούς όσο και σε Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Στα 17 και στα 15 αντίστοιχα οι καταδύτριες Zhang Jiaqi και Chen Yuxi  κέρδισαν το πρώτο τους Ολυμπιακό μετάλλιο, εκτελώντας θεαματικές βουτιές από τον πρώτο έως και τον τελευταίο γύρο. Δεύτερη η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών  με 310.80 βαθμούς με τις καταδύτριες Jessica Parratto και  Delaney Schnell. Το χάλκινο μετάλλιο με 299.70 βαθμούς πήγε στο Μεξικό που εκπροσωπείτο  από τις Gabriela Agundez και  Alejandra Orozco).

 

Τελικός 3μ Συγχρονισμένων Καταδύσεων Ανδρών

Η ομάδα της Κίνας με τους καταδύτες Xie Siyi και Wang Zongyuan κέρδισε το τρίτο χρυσό της μετάλλιο στις Συγχρονισμένες Καταδύσεις με  467,82 βαθμούς.

Το προβάδισμα των Κινέζων καταδυτών  δεν απειλήθηκε καθ 'όλη τη διάρκεια του τελικού, παρά ελάχιστα από ένα μικρό τεχνικό λάθος του ενός εκ των δύο αθλητών στην πέμπτη βουτιά με 3 ½ περιστροφές πίσω σε συσπείρωση.

 Ήταν το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο τόσο για τους Xie Siyi και Wang Zongyuan, που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Xie Siyi ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής του 2019 και κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο το  2017 - και στις δύο περιπτώσεις μαζί με με τον συναθλητή του Cao Yuan.

 

Στην δεύτερη θέση στο βάθρο ανέβηκε η ομάδα των ΗΠΑ με τους καταδύτες Andrew Capobianco και Michael Hixon, με 444.36 βαθμούς πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση και χωρίς να χάσει κάποια από τις 6 βουτιές του προγράμματος, ενώ η ομάδα της Γερμανίας με τους Patrick Hausding και Lars Rudiger κατόρθωσε να υπερκεράσει το Μεξικό που ενώ προηγείτο στον προηγούμενο γύρο με 15 βαθμούς διαφορά έκανε ένα μικρό τεχνικό λάθος στην τελευταία κατάδυση ( 4 1/2 στροφές μπροστά σε συσπείρωση) χαρίζοντας στην Γερμανία το χάλκινο μετάλλιο με 404.73.

Για τη ομάδα της Γερμανίας είναι το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο ύστερα από του ΟΑ του 2004 και ο Patrick Hausding (32 ετών),είναι πλέον ο μοναδικός κατδύτης στην χώρα του με τρία Ολυμπιακά μετάλλια στις καταδύσεις. Στο Πεκίνο το 2008 είχε κατακτήσει στις συγχρονισμένες το ασημένιο από βατήρα 10μ και το 2016 είχε κατακτήσει το χάλκινο στο ατομικό αγώνισμα των 3μ τραμπολίνο.

 

Για την ομάδα της Κίνας το χρυσό αυτό μετάλλιο σημαίνει την επιστροφή σε μια επιτυχημένη παράδοση από την έναρξη των συγχρονισμένων καταδύσεων  αρχικά ώς αγώνισμα επίδειξης το 2000. Ο τίτλος το 2004 πήγε στην Ελλάδα και εν συνεχεία επέστρεψε «στο σπίτι τους το 2008 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο και το 2012 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Πριν από 5 χρόνια στους Ολυμπιακούς του Ρίο η ομάδα με τους Κάο Γιουάν και Κιν Κάι υπέπεσε σε μερικά τεχνικά λάθη που τους στέρησαν τον Ολυμπιακό τίτλο κατακτώντας την δεύτερη θέση, Έτσι στους ΟΑ του Ρίο ο τίτλος πήγε στη Μεγάλη Βρετανία με τους Τζακ Λό και Κρις Μέϊερς.

 

Εκτός από την ομάδα του Μεξικό, οι μεγάλοι χαμένοι της ιστορίας και του τελευταίου τελικού των συγχρονισμένων καταδύσεων μπορούν να θεωρηθούν οι Ρώσοι με τους Evgenii Kuznetsov και Nikita Shleikher.

Ενώ η ομάδα βάδιζε σταθερά για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στην τελευταία τους κατάδυση 109C (4 ½ περιστροφές εμπρος σε συσπέιρωση) ο Nikita Shleikher δεν έκανε καλό ξεκίνημα μα αποτέλεσμα να μην προλάβει να μπεί στο νερό πρώτα με το κεφάλι. Η κατάδυση χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη και ως εκ τούτου η ομάδα πήρε 0 βαθμούς  κατατάσσοντάς τους στην 8 θέση.

 

Οι αγώνες του Τόκιο θα πρέπει επίσης να είναι οι τελευταίοι για τον βετεράνο Ken Terauchi, από την Ιαπωνία. Ο εξαίρετος καταδύτης Ken Terauchi θα γιορτάσει τα 41 γενέθλιά του στις 7 Αυγούστου ημέρα που ολοκληρώνονται οι αγώνες. ΟΙ Ιάπωνες κατέκτησαν την 5η θέση με  393.93βαθμούς ακολουθούμενοι από την ομάδα της Ιταλίας με 388.05 βαθμούς. Ο Terauchiείχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 3μ Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου το 2001 στη Φουκουόκα (JPN).

 

Την Πέμπτη θα υπάρξει μια μέρα ξεκούραση για τους αθλητές και οι  αγώνες για  τα ατομικά αγωνίσματα θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 30/7/2021 .

 

Συνοπτικά το Πρόγραμμα

30/7/21     3μ Τραμπολίνο Γυναικών Προκριματικός                 15.00

31/7/21     3μ τραμπολίνο Γυναικών Ημιτελικός                        15.00

1/8/21      3μ Τραμπολίνο Γυναικών Τελικός                           15.00

2/8/21      3μ τραμπολίνο Ανδρών Προκριματικός                    15.00

3/8/21      3μ Τραμπολίνο Ανδρών Ημιτελικός                         10.00

3/8/21      3μ Τραμπολίνο Ανδρών Τελικός                             15.00

4/8/21      10μ Πλατφόρμα Γυναικών Προκριματικός                15.00

5/8/21      10μ Πλατφόρμα Γυναικών Ημιτελικός                      10.00

5/8/21      10μ Πλατφόρμα Γυναικών Τελικός                          15.00

6/8/21      10μ Πλατφόρμα Ανδρών Προκριματικός                  15.00

7/8/21      10μ Πλατφόρμα Ανδρών Ημιτελικός                        10.00

7/8/21      10μ Πλατφόρμα Ανδρών Τελικός                            15.00

Πολιτική Cookies & Απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε τον ιστότοπό μας.

Πατώντας "Αποδοχή" συμφωνείτε με την Πολιτική Cookies & Απορρήτου μας.