Η κληρονομιά του Tom Hoad στο πόλο
Με σχεδόν 90 χρόνια ζωής και πάνω από έξι δεκαετίες αφοσίωσης στο άθλημα, ο Αυστραλός θρύλος του υγρού στίβου Tom Hoad έχει δει το πόλο να εξελίσσεται — και έχει υπάρξει βασικός πρωταγωνιστής σε αυτή την πορεία. Από την πρώτη του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960, έως την προπονητική του σταδιοδρομία σε τέσσερις Ολυμπιάδες και την καθοριστική του συμβολή στην εξέλιξη των κανονισμών του αθλήματος, ο Hoad αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο.
Προπονητής, αθλητής, σχολικός εκπαιδευτής, σύμβουλος της FINA (νυν World Aquatics), ο Hoad έχει διατελέσει σχολιαστής, παράγοντας και προστάτης της Water Polo Australia. Η πορεία του αναγνωρίστηκε διεθνώς με την ένταξή του στο Διεθνές Κολυμβητικό Hall of Fame το 2011, ενώ είναι μέλος των Hall of Fame της Αυστραλίας και της Πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας.
Αλλαγές κανονισμών: Λιγότερη στασιμότητα, περισσότερη δράση
Ο Hoad δεν διστάζει να στηρίξει τις πρόσφατες αλλαγές στους κανονισμούς του πόλο, οι οποίες, όπως τονίζει, κάνουν το άθλημα πιο δυναμικό, πιο γρήγορο και πιο ελκυστικό τηλεοπτικά. Η μείωση του μήκους της πισίνας και ο περιορισμένος χρόνος κατοχής (25 δευτερόλεπτα και 15 για επαναφορά) αυξάνουν τις φάσεις, τα γκολ και απαιτούν μεγαλύτερη τεχνική από τους παίκτες.
«Περισσότερα λάθη, περισσότερες αντεπιθέσεις, περισσότεροι παίκτες που καλούνται να εκτελέσουν. Το παιχνίδι είναι πλέον πιο "τηλεοπτικό" και πιο θεαματικό», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Αναδρομή και ιστορικές αποφάσεις
Ο Hoad θυμάται την εποχή των πρώτων συστημάτων κανονισμών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την ευρωπαϊκή επικράτηση επί της νοτιοαμερικανικής προσέγγισης. Αναφέρεται και στην αποτυχία του πειράματος του 1967 με την "τιμωρία τριών πόντων", που τελικά εγκαταλείφθηκε γρήγορα λόγω των στρεβλώσεών της.
Η ουγγρική υπεροχή και η θερμική παράδοση
Η αγάπη του για το άθλημα τον οδήγησε μέχρι τη Βουδαπέστη το 1962, όπου ανακάλυψε τη "μυστική συνταγή" της ουγγρικής υπεροχής: τις θερμές πηγές. Θυμάται με ενθουσιασμό την πράσινη θερμική πισίνα στο Margaret Island και τις πόλεις με θερμά λουτρά όπως η Szentes, η Szeged και η Szolnok, που καθιέρωσαν την Ουγγαρία ως παγκόσμια δύναμη.
Προς ένα μέλλον πιο φιλικό στο κοινό
Ο Hoad βλέπει με αισιοδοξία τη συνέχεια: «Πρέπει να μειώσουμε τον “νεκρό χρόνο” και να κάνουμε το άθλημα πιο προσιτό. Οι πρόσφατοι τελικοί του αυστραλιανού πρωταθλήματος, με σκορ 22-20, δείχνουν ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Το πόλο πλησιάζει το μοντέλο του μπάσκετ και αυτό είναι καλό».
Κληρονομιά και αναγνώριση
Ο Tom Hoad είναι πολλά περισσότερα από ένας απλός πρώην παίκτης. Είναι θεματοφύλακας του αθλήματος, ζωντανή εγκυκλοπαίδεια της ιστορίας του και ένας από τους λίγους που το υπηρέτησαν τόσο πολυδιάστατα. Ο ίδιος συνεχίζει να δουλεύει με νέους αθλητές και να παρακολουθεί στενά την πορεία των εξελίξεων.
«Έχω δει πολλά. Αλλά αυτό που έρχεται, μπορεί να είναι το καλύτερο κομμάτι της ιστορίας του πόλο», καταλήγει με το γνώριμο μειδίαμά του.
Πηγή: World Aquatics