Ασημένιο μετάλλιο από την 4Χ100μ. μικτή ομαδική
Ιστορικό ασημένιο μετάλλιο... Με μία πολύ μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε στο Σαμορίν της Σλοβακίας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης Εφήβων - Νεανίδων.
Η ομάδα 4Χ100μ. μικτή ομαδική εφήβων, αποτελούμενη από τους Νίκο Παπαθεοδώρου, Βαγγέλη Ντούμα, Ιάσονα Ρούτουλα και Νίκο Σπαθαράκη, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με χρόνο 3:38.96, χάνοντας το χρυσό στο τελευταίο 50άρι από τη Μεγάλη Βρετανία, που κέρδισε τελικά την κούρσα με 3:38.09.
Η επίδοση της ελληνικής τετράδας αποτελεί φυσικά πανελλήνιο ρεκόρ, τόσο στην κατηγορία εφήβων όσο και σε εκείνη των νέων ανδρών, συντρίβοντας το 3:42.95 που είχαν πετύχει οι Αλέξανδρος Θεοχαρίδης, Παναγιώτης Σαμιλίδης, Ανδρέας Βαζαίος και Κριστιάν Γκολομέεβ στις 21 Αυγούστου 2011, στο Παγκόσμιο εφήβων/νεανίδων της Λίμα.
Παράλληλα, η Ελλάδα κέρδισε μόλις το δεύτερο μετάλλιό της σε ομαδικό αγώνισμα, στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων εφήβων/νεανίδων. Το προηγούμενο ήταν επίσης ασημένιο, στο αντίστοιχο αγώνισμα (4Χ100μ. μικτή ομαδική) των κοριτσιών, το 2008 στο Βελιγράδι, με τις Ασπασία Πετραδάκη, Μαρία Μιχαλάκα, Παναγιώτα Τσιάλτα και Νόρα Δράκου
Η ελληνική αποστολή επιστρέφει από το Σαμορίν με δύο ασημένις και ένα χάλκινο μετάλλιο (τα άλλα δύο από τον Βαγγέλη Ντούμα στα 100μ. πρόσθιο και τον Ιάσονα Ρούτουλα στα 200μ. μικτή ατομική), με τη χώρα μας να φτάνει πλέον τα 64 μετάλλια (15 χρυσά, 15 αργυρά, 34 χάλκινα) στην ιστορία της διοργάνωσης.
Μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν η συμμετοχή σε τρεις τελικούς ομαδικών αγωνισμάτων, με ισάριθμα πανελλήνια ρεκόρ. Εκτός από το σημερινό μετάλλιο, είχαμε την 5η θέση στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed και την 7η στα 4Χ200μ. ελεύθερο εφήβων.