ΡΟΥΝΤΙΤΣ: «ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ»

0
345

Ο προπονητής της Προ Ρέκο, Ράτκο Ρούντιτς, βοήθησε τη FINA να γράψει τους νέους κανονισμούς και βρέθηκε το Σαββατοκύριακο (6-7/4) στο Ζάγκρεμπ για να δει από κοντά τη εφαρμογή τους σε ένα μεγάλο τουρνουά.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Κροατική πόλη, αναφέρθηκε στις πρώτες εντυπώσεις που του άφησαν οι νέοι κανονισμοί: «Οι πρώτες εντυπώσεις από τους νέους κανονισμούς είναι θετικές, καθώς κάνουν το παιχνίδι πιο όμορφο. Από αυτά που άκουσα από τον κόσμο, φαίνεται ότι τους αρέσει περισσότερο το νέο στυλ παιχνιδιού, γιατί υπάρχει περισσότερη κίνηση, περισσότερες ενέργειες, καθώς και ταχύτερη σκέψη και δράση. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα που πρέπει να διευκρινιστούν, όπως τα φάουλ από απόσταση 6 μέτρων, τα οποία θα δούμε με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και οι διαιτητές αρχίζουν να προσαρμόζονται σε ορισμένους αυτοματισμούς, όσο δύσκολο και να είναι στην αρχή».

Στη συνέχεια, εστίασε στα πλεονεκτήματα των ποιοτικών παικτών: «Οι ποιοτικοί παίκτες μπορούν να ντριμπλάρουν και να εισέλθουν στα 6 μέτρα, αποκτώντας πλεονέκτημα, κρατώντας την μπάλα και πηγαίνοντας προς στο τέρμα. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό. Παίρνοντας ένα φάουλ έξω από την περιοχή των 6 μέτρων, υπάρχει μεγαλύτερος χώρος προς το τέρμα. Επίσης, δεν είδαμε κανένα τερματοφύλακα να ανεβαίνει στην επίθεση, αλλά αυτό εξαρτάται και από τα αποτελέσματα των αγώνων. Γενικά, το πόλο πλέον θα βασίζεται περισσότερο στην ατομική τεχνική και τακτική, ενώ η ποιότητα και η ταχύτητα των παικτών θα είναι πολύ σημαντικές. Δεν θα υπάρχει πολύς χρόνος για την εφαρμογή σχεδίων».

Για την κατάκτηση του Europa Cup της Ουγγαρίας στους άνδρες, ο Ρούντιτς τόνισε: «Σίγουρα πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα, δεν είναι μια απλή περίπτωση. Οι Ούγγροι έχουν προσαρμοστεί αρκετά καλά στους νέους κανονισμούς και έχουν πολύ ισχυρούς παίκτες. Παραδοσιακά, η Ουγγαρία είχε πάντα καλούς παίκτες, όμως μερικές φορές υστερούσαν λίγο τακτικά. Με αυτή την ομάδα μπορούν να πάνε πολύ μακριά».

Τέλος, αναφορικά με την παρουσία της Ιταλίας και της Σερβίας στο Europa Cup, αλλά και με τη γνώμη του για τα φαβορί σε World League και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δήλωσε: «Η Ιταλία και η Σερβία χρειάζονται χρόνο. Η «Settebello» δεν έπαιξε πολύ καλά, αλλά κατά της Ουγγαρίας έχασε τον ημιτελικό λόγω δύο ατομικών σφαλμάτων, όπου θα μπορούσε να έχει κερδίσει και θεωρώ ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τους νέους κανόνες. Η Σερβία έχει επίσης πολλές δυνατότητες, αλλά χρειάζεται και εκείνη χρόνο να προσαρμοστεί. Σχετικά με τα φαβορί σε World League και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, οι δυνατότητες είναι ανοιχτές για όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες, σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, καθώς η ισορροπία μεταξύ των κορυφαίων ομάδων έχει αυξηθεί».