ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

0
1578

Η επιτυχία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας, γνώσης, μάθησης και πάνω από όλα αγάπη γι αυτό που διάλεξες να υπηρετήσεις. Ο Στέφανος Παπαρούνας, πρωταθλητής στο άθλημα των καταδύσεων από βατήρα, δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Ρίο της Βραζιλίας το ερχόμενο καλοκαίρι, όχι γιατί δεν κόπιασε, δεν προσπάθησε σκληρά, αλλά γιατί δεν βρήκε τις συνθήκες και τις υποδομές στη χώρα μας να επενδύσει στα όνειρα του. Η Ελλάδα για 24 συναπτά έτη δήλωνε παρών στην μεγάλη γιορτή του αθλητισμού στο συγκεκριμένο άθλημα. Πλέον στην ερχόμενη Ολυμπιάδα θα στερηθεί της παρουσίας κάποιου αθλητή μας και σίγουρα το γεγονός αυτό σηματοδοτεί νέες εξελίξεις σε ένα ακόμα ταλαιπωρημένο άθλημα, όπως αυτό των καταδύσεων από βατήρα.

Στην έλλειψη κινήτρου στάθηκε σε δηλώσεις του ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Θωμάς Μπίμης, αναφορικά με τον πρόσφατο αποκλεισμό του Στέφανου Παπαρούνα από την ερχόμενη Ολυμπιάδα, ενώ από την μεριά του ο έτερος αθλητής που φόρεσε το χρυσό μετάλλιο στο λαιμό του, Νίκος Συρανίδης, στάθηκε στο αδιέξοδο που βιώνει ο χώρος. Τέλος η προπονήτρια του συλλόγου ΑΡΓΩ, Πέπη Χαραλάμπους, τόνισε τις αδυναμίες που υπάρχουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αθλητές των καταδύσεων.

Θωμάς Μπίμης (Χρυσός Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004)

Σχετικά με τις υποδομές που υπάρχουν αυτή την στιγμή στη χώρα μας αλλά και το πως επηρεάζει ένας αποκλεισμός την ψυχολογία του αθλητή: « Για τις υποδομές ουδέν σχόλιο και ο νοών…νοείτω. Εγώ όταν είχα πάρει την πρόκριση και με απέκλεισε η Ολυμπιακή Επιτροπή, την επόμενη μέρα αποσύρθηκα, οπότε δεν θεωρώ απίθανο έχοντας χάσει κάποιος αθλητής το κίνητρο του, να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Θα τον δικαιολογήσω απόλυτα».

Νίκος Συρανίδης (χρυσός Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004)

Για την κατάσταση στο χώρο των καταδύσεων και τις ευθύνες που επιρρίπτονται: «Δεν υπάρχουν προδιαγραφές για τα καταδυτήρια. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Σίγουρα ευθύνη έχει και η Ομοσπονδία και η πολιτεία. Είναι ένα γενικό σύμπλεγμα ευθυνών. Όσοι βρίσκονται στο συγκεκριμένο άθλημα δεν έχουν ασχοληθεί τόσο ώστε να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Ο Στέφανος νιώθω ότι κουβαλούσε ένα βαρύ φορτίο. Όλες οι ελπίδες μας στηριζόντουσαν σε έναν αθλητή. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Είναι κρίμα μετά το δικό μας μετάλλιο να βιώνουμε αυτή την κατάσταση. Το άθλημα σταδιακά οδεύει στην εξαφάνισή του. Πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή, να οικοδομήσουμε ξανά στο άθλημα γιατί πλέον έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Να προσελκύσουμε παιδιά που θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν τον χώρο των καταδύσεων. Όταν δεν υπάρχει συναγωνισμός δεν υπάρχει πρόοδος. Είναι δύσκολο για έναν αθλητή να αναπτύξει τις ικανότητές του όταν γνωρίζει ότι παλεύει χωρίς αντίπαλο».

 Πέπη Χαραλάμπους (προπονήτρια στο σύλλογο ΑΡΓΩ)

Αναφορικά με τον αποκλεισμό του Στέφανου Παπαρούνα αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο των καταδύσεων: «Οι εγκαταστάσεις είναι ανύπαρκτες. Απαράδεκτες οι υποδομές για να στεγάσουν τις προσπάθειες των αθλητών μας. Πολλά σωματεία αυτή την στιγμή φυτοζωούν. Αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες καθημερινά. Ο Στέφανος έχοντας τόσα χρόνια στον αθλητισμό φοβάμαι ότι πλέον έχει αρχίσει να χάνει το κίνητρο που είχε. Επόμενο ήταν να έρθει ο αποκλεισμός. Δεν μπορείς να πραγματοποιείς την προσπάθειά σου και την προπόνηση σου και να μοιράζεσαι το ίδιο καταδυτήριο με άτομα όλων των ηλικιών. Το άθλημα λοιπόν, τα τελευταία χρόνια στηρίζεται στην αποκλειστική πρωτοβουλία κάποιων ανθρώπων του χώρου. Δεν υπάρχει ανάπτυξη και πρόοδος. Αντίθετα υπάρχει συρρίκνωση της όλης προσπάθειας. Το κράτος δεν συνδράμει στις παροχές των καταδυτηρίων. Τα κόστη για τον εξοπλισμό είναι δυσβάσταχτα για όλους. Είναι αδύνατο να μπορέσουμε να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας. Παρ όλα αυτά δεν έχω σκεφτεί ούτε στιγμή να τα παρατήσω. Θα είμαι ίσως από τις τελευταίες που θα συνεχίσω να βρίσκομαι στο χώρο. Με πείσμα και επιμονή ελπίζω ότι κάτι καλό θα γίνει στο τέλος».

Παπανδρέου Παναγιώτης