“ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΤΙ;” – ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

0
284

Ήταν Πέμπτη 12 Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε πως όλοι οι αθλητικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί εξαιτίας της έξαρσης του ιού. Μία πρωτόγνωρη κατάσταση όπου η αντιμετώπισή της ήταν αχαρτογράφητα νερά για όλο τον κόσμο. Βδομάδα με τη βδομάδα πιστεύαμε πως όλο αυτό θα τελειώσει, πως θα επιστρέψουμε στους ρυθμούς μας όπως πριν. Οι βδομάδες όμως περνούσαν για κάποιους αργά, για κάποιους άλλους γρήγορα. Σήμερα, έχοντας περάσει σχεδόν δυόμιση μήνες σε καραντίνα, που οι αθλητικοί χώροι γεμίζουν με αθλητές όλων των ηλικιών και οι ρυθμοί της ζωής μας έχουν σχεδόν επιστρέψει θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε τηνπροσωπική μας ανασκόπηση και να αναρωτηθούμε, «τελικά, μάθαμε κάτι;»

  1. Προσαρμοστικότητα

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της επιβίωσης ενός ζωντανού οργανισμού είναι η προσαρμοστικότητα, η ικανότητα δηλαδή να ανταπεξέρχεται σε απρόσμενες καταστάσεις και να τις αντιμετωπίζει με κέρδος τη βελτίωσή του. Οι περισσότεροι προπονητές μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία. Με την αποστολή προγραμμάτων άσκησης εκτός νερού, μέσωμηνυμάτων, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, ακόμα και μέσω ζωντανών μεταδόσεων σε διάφορες πλατφόρμες επικοινωνίας, κατάφεραν να κρατήσουν το κίνητρο της βελτίωσης των αθλητών ζωντανό.

  • Εκτίμηση

Όταν χάνεις κάτι λένε, συνήθως μετά αντιλαμβάνεσαι την αξία του και το εκτιμάς. Έτσι, μέσα από αυτή την πολύμηνη αποχή από τις κανονικές προπονήσεις, δόθηκε στους αθλητές ο χρόνος να αντιληφθούν το πόσο απαραίτητο είναι για τη ζωή τους το άθλημά τους. Πως εκείνη τη μέρα που σκέφτηκαν να καθίσουν σπίτι και να αποφύγουν την προπόνηση ή να «κλέψουν» στο τελευταίο σετ μερικά μέτρα ήταν μία σκέψη που δε χωράει στην ανθρώπινη φύση. Διότι ο άνθρωπος είναι γεννημένος να αντιμετωπίζει τα πάντα, αρκεί η σκέψη του να ακολουθεί την ικανότητα του σώματος. Οπότε, έγινε αντιληπτό πως ενώ τη μία μέρα βρίσκεσαι στο χώρο άθλησής σου, την άλλη μπορεί να βρεθείς μέσα στο σπίτι, με αρκετά περιορισμένες τις επιλογές άθλησής σου.

  • Αντίληψη

Στα περισσότερα αθλήματα οι προπονήσεις μπορούν να προσαρμοστούν και εκτός του αθλητικού χώρου (π.χ στίβος, ποδόσφαιρο κτλ). Στον υγρό στίβο, η προσαρμογή των προπονήσεων εκτός της πισίνας αποτέλεσε ένα δύσκολο κομμάτι κυρίως για τους αθλητές, ή μήπως όχι; Η συμμετοχή των κολυμβητών/-τριών σε προγράμματα άσκησης δύναμης και αντοχής εκτός νερού τους έδωσε τη δυνατότητανα αντιληφθούν καλύτερα τις κινήσεις τους μέσα στο νερό, μέσω της κατανόησης πως η δύναμη που εφαρμόζουν έξω από αυτό είναι αρκετά διαφορετική από τη δύναμη που εφαρμόζουν μέσα σε αυτό.

  • Εξέλιξη

Δε θα μπορούσε μέσα από αυτή τη δοκιμασία που αντιμετωπίσαμε και μερικώς αντιμετωπίζουμε, να λείπει η εξέλιξη. Όλοι οι προπονητές έπρεπε να δημιουργήσουν αποδοτικότερα προπονητικά προγράμματα τα οποία θα επέφεραν ταχύτερες προσαρμογέςστη φυσιολογία των αθλητών τους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Συνεπώς, ήταν μια διαδικασία αφενός προσαρμοστικότητας των προπονητών η οποία επέφερε την εξέλιξή τους μιας και κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να επαναφέρουν τους αθλητές τους στα ίδια και σε καλύτερα επίπεδα από αυτά που ήταν πριν από την καραντίνα, ταχύτερα.

Τελικά, μάθαμε κάτι;

Ναι, με μεγάλη βεβαιότητα μάθαμε! Μάθαμε, πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, πως ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί τα αυτονόητα να είναι ζητούμενα, πως στην ανθρώπινη φύση δε χωράει η στασιμότητα και το κυριότερο πως για όλα υπάρχουν λύσεις. Λύσεις που βρίσκονται σε ανθρώπους με θετική στάση και όρεξη για εξέλιξη. Τελικά, μήπως τα οφέλη ήταν περισσότερα…;

Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος
Διδάκτορας ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ
Προπονητής κολύμβησης ΑΣ ΑΡΗΣ