Σ. ΜΗΤΡΙΤΣΑΚΗΣ: «ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ»

0
229
Ο συνιδρυτής της ομάδας επέμβασης στην Λέσβο και ναυαγοσώστης Σπύρος Μητριτσάκης μίλησε στην pisina.net για την απόφαση που πείρε με την κ. Μάνια Μπικόφ να μεταφερθούν στην Λέσβο ώστε να βοηθήσουν με την ομάδα τους τις βάρκες προσφύγων που ανατρέπονται, για τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν εκεί αλλά και την βοήθεια των συναδέλφων ναυαγοσωστών από όλο τον πλανήτη.
Για την απόφαση να πάνε στην Λέσβο σημείωσε:
«Η εθελοντική ομάδα υπήρχε ήδη στην Αθήνα και κάλυπτε διάφορες διοργανώσεις όπως ο Μαραθώνιος των Σπετσών και διάφορες όμοιες εκδηλώσεις. ‘Όταν όμως όλος ο πλανήτης έβλεπε νεκρά πτώματα και μωρά να επιπλέουν στις ελληνικές ακτές δεν μπορέσαμε να μείνουμε ασυγκίνητοι και πήγαμε. Υπήρχανε στην Λέσβο εθελοντές και γιατροί όμως ήταν στην ακτή. Η περιοχή όμως είναι αρκετά βραχώδης με αποτέλεσμα 100-200 μέτρα προ της ακτής οι βάρκες κολλούσανε και οι άνθρωποι αυτοί αφήναν την πνοή τους λίγα μέτρα πριν την σωτηρία τους από τον πόλεμο. Εμείς γίναμε ο τρομερά σημαντικός σύνδεσμος εκεί. Πήγαμε αρχικά για δεκαπέντε μέρες ύστερα για ένα ένα μήνα και πλέον είμαστε εκεί πάνω από έναν χρόνο. Είμαστε μια καθαρά εθελοντική ομάδα, ούτε λόγος για Μ.Κ.Ο. και δεν παίρνουμε καμία βοήθεια από το κράτος. Υπάρχει δυσκολία αλλά ο κόσμος βοηθά. Διάφοροι φίλοι εκεί μας δίνουν τα σπίτια που νοικιάζουν για ένα περίπου μήνα και έτσι καταφέρνουμε να συνεχίσουμε το καθήκον μας. Πολύ σημαντική είναι επίσης η στήριξη της AEGEAN που από την πρώτη στιγμή μετέφερε όλα τα μέλη της ομάδας. Υπήρχε στην αρχή που το πρόβλημα είχε πάρει τιτάνιες διαστάσεις βοήθεια από την BLUE STAR. ‘Επρεπε τότε να μεταφέρουμε δυο και τρείς χιλιάδες κόσμο την μέρα και πραγματικά η βοήθεια ήταν μεγάλη. Υπήρξαν επίσης βοήθειες σε θέματα διαμονής και καυσίμων όπου ωθούσαν στην πιο άμεση επίτευξη των προσπαθειών μας».
Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εθελοντής στην Λέσβο :
«Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς τίποτα. ‘Όταν ο εθελοντής αποβιβάζεται κατατάσσεται σε μια οργανωμένη ομάδα και δουλεύει ανελλιπώς σε βάρδιες. Οι στιγμές είναι αρκετά έντονες. Κατά τις πρώτες μέρες ένας τούρκος δουλέμπορος πέταξε σε κάποια βράχια μια βάρκα με γυναίκες και παιδιά. Φτάσαμε έγκαιρα και αντικρίσαμε παιδιά 15 ημερών και γυναίκες ανήμπορες να αντιδράσουν. Εάν αργούσαμε έστω και μισή ώρα όλοι αυτοί θα ήταν νεκροί. Δεν σκέφτεσαι εκείνη την στιγμή, απλά κάνεις το καθήκον σου. Είμαστε απλά πολύ χαρούμενοι γιατί βλέπουμε εθελοντές από 18 εθνικότητες, ακόμη κι από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Αυτό δείχνει την οργάνωση που εξάγεται από μια χώρα που δεν υπάρχει οργάνωση και μόνοι τους οι κάτοικοι προσπαθούν να βελτιώσουν αυτά τα οποία τους έχουν απομείνει».
Για την συμμετοχή των κατοίκων και τις αντιδράσεις της κοινωνίας:
«Υπάρχει όπως όλοι γνωρίζουν μια σύγχυση. Κάποιοι είναι πληροφορημένοι, κάποιοι όχι. Εμείς προσπαθούμε να μεταδώσουμε στον κόσμο ότι δεν φταίει κάποιος άνθρωπος ο οποίος έφυγε από την χώρα του για να “γλιτώσει” από τον πόλεμο. Εμείς πρέπει να κυνηγήσουμε τον πόλεμο. Ο κόσμος που έρχεται από την Συρία δεν αντιμετωπίζει σε ίδιο μήκος τα προβλήματα των λοιπών καθώς διαθέτουν εξαιρετικό πολιτισμό και γνώσεις. Με τους κατοίκους δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα. Προσφέραμε από πριν στην κοινωνία με εκδηλώσεις, με καθαρισμό παραλιών και και διάφορες ναυαγοσωστικές ημερίδες. Γενικά όμως υπάρχει η σύγχυση που προβάλλεται και στα κανάλια και όλοι γνωρίζουν».
Κλείνοντας ο κ. Μητριτσάκης ανέφερε:
«Το καθήκον μας είναι αυτό και αυτό ξέρουμε να κάνουμε εδώ και 27 χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να επιπλέουν άνθρωποι στην θάλασσα τον 21ο αιώνα. Είναι χρέος μας αυτό που κάνουμε. Αναγνωρίζω ότι και η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε σύγχυση. Δεν είναι δυνατόν να μαλώνει Έλληνας με Έλληνα για όποιο χρώμα και αν έχει η αιτία, είτε οπαδικά είτε κομματικά. Πρέπει όλοι να κοιτάμε με συμπόνια και κατανόηση τον διπλανό μας, έτσι θα βγούμε από τις δυσχερείς συνθήκες που μαστίζουν την χώρα μας».
Χρήστος Βελαέτης