ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

4
1082

Άρθρο Συρόπουλου Στέλιου PT-Msc Hellenic Swimming Federation. Cardiophysiotherapy.gr

Οι αθλητές υδατοσφαίρισης χρησιμοποιούν ένα ελεύθερο στυλ κολύμβησης για να κινηθούν μέσα στο νερό. Οι ώμοι και το κεφάλι ανυψώνονται πάνω απο την επιφάνεια του νερού όσο η μπάλα βρίσκεται μπροστά απο τον παίκτη που κολυμπά. Αυτό το ανυψωμένο στύλ κολυμπιού προσφέρει περισσότερο φορτίο στην άρθρωση του ώμου και στους γύρω ιστούς. Επιπλέον μπορούν να εμφανιστούν χρόνιες βλάβες στην άρθρωση του ώμου λόγω των υψηλών διατμητικών και συμπιεστικών δυνάμεων που αναπτύσσονται κατα την διάρκεια των επαναλαμβανόμενων ρίψεων της μπάλας με το χέρι, βασικό χαρακτηριστικό του αθλήματος. Οι χρόνιοι τραυματισμοί περιλαμβάνουν χρόνιο πόνο στην οσφύ και τραυματισμούς μεσοσπονδυλίων δίσκων. Η περιστροφή της σπονδυλικής στήλης που απαιτείται για την ελεύθερη αναπνοή στο νερό στο άθλημα της υδατοσφαίρισης καθώς και για την ρίψη και υποδοχή της μπάλας δικαιολογεί τον πόνο στην περιοχή του αυχένα και της οσφύος.

Η στάση των αθλητών υδατοσφαίρισης μπορεί να προδιαθέσει πιθανούς τραυματισμούς στις κινήσεις που σχετίζονται με το άθλημα. Η ανάλυση της στάσης δείχνει μυοσκελετικές ανωμαλίες όπως θωρακική κύφωση και οσφυϊκή λόρδωση. Η συχνότητα του μυοσκελετικού πόνου εξαιτίας αυτών των ανωμαλιών είναι 51,04% στον ώμο και 17,7% στη σπονδυλική στήλη. Η υψηλή συχνότητα της κυφωτικής στάσης στους αθλητές υδατοσφαίρισης συνδιάζεται με μυοσκελετικό πόνο στον ώμο και δείχνει αυξημένο φορτίο του θώρακα και της ωμοπλάτης. Η ανώμαλη συσχέτιση δυνάμεων μεταξύ των έσω και έξω στροφέων του ώμου εξαιτίας της κυφωτικής στάσης προδιαθέτει πόνο και τραυματισμό της περιοχής. Ο μυοσκελετικός πόνος κατα μήκος της σπονδυλικής στήλης οφείλεται στη κυφωτική στάση των αθλητών υδατοσφαίρισης. Η πρόσθια μετατόπιση των θωρακικών σπονδύλων παράγει μυϊκό σπασμό στους πρόσθιους μύες του θώρακα με αμβλύ πόνο και μικρο τραυματισμό των οπίσθιων μυών με σπονδυλική συμπίεση του δίσκου και πόνο τσιμπήματος βελόνας κατά μήκος της Σ.Σ. Η κυφωτική στάση αφύσικα μεταβάλει τη σχέση ζεύγους δύναμης μεταξύ των πρόσθιων και οπίσθιων μυών της σπονδυλικής στήλης γεγονός το οποίο οδηγεί σε μυοσκελετική παθολογία. Υπάρχει σχέση μεταξύ τραυματισμών στον αυχένα και κακής στάσης στην οσφύ. Αυτό σημαίνει ότι η μυϊκή ισορροπία είναι σημαντική για την πρόληψη της καταπόνησης στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης και ενισχύει την θεωρία ότι η σταθερότητα του κορμού επικεντρώνεται στη διατήρηση μιας φυσικής ευθυγραμμισμένης σπονδυλικής στήλης, βέλτιστης θέσης του κορμού και μεταφοράς φορτίων κατά μήκος της κινητικής αλυσίδας.

Oι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με το άθλημα της υδατοσφαίρισης όπως είναι οι φυσικοθεραπευτές θα πρέπει στην αποκατάσταση των αθλητών να συμπεριλάβουν την αξιολόγηση της στάσης του σώματος και να βρούν τρόπους να βελτιώσουν τις ανωμαλίες έτσι ώστε να μειώσουν τον μυοσκελετικό πόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης και να προλάβουν πιθανούς τραυματισμούς. Περιορισμένες πληροφορίες υπάρχουν σχετικά με το προφίλ στάσης και αντιμετώπιση των ανωμαλιών των παικτών υδατοσφαίρισης ωστόσο το προφίλ στάσης και η αντιμετώπιση ανωμαλιών  των νεαρών κολυμβητών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατευθυντήρια γραμμή για τους νεαρούς αθλητές υδατοσφαίρισης. Στο πλαίσιο αυτής της διαπίστωσης μπαίνει η άσκηση των αναπνευστικών μυών στους νεαρούς κολυμβητές η οποία αποτρέπει τις δυσλειτουργίες βελτιώνοντας την στάση σώματος. Μετά απο δώδεκα συνεδρίες άσκησης των αναπνευστικών μυών τρεις φορες την εβδομάδα με εξασκητή spiro tiger οι νεαροί κολυμβητές παρουσίασαν μείωση της θωρακικής κύφωσης κατα 13,1% και της οσφυϊκής λόρδωσης κατα 17,7%. Συγκεκριμένα οι γωνίες Θ1-Θ12 και Θ12-Ι1 μειώθηκαν σημαντικά.

Οι νεαροί αθλητές υδατοσφαίρισης παρουσιάζουν υψηλή προδιάθεση για μυοσκελετικό πόνο στον ώμο και στην σπονδυλική στήλη. Προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξή του κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι η παρουσία μιας αφύσικης μυοσκελετικής στάσης σώματος. Η άσκηση των αναπνευστικών μυών με επιστημονικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα στους νεαρούς κολυμβητές πιθανό να είναι η λύση για την πρόληψη του μυοσκελετικού πόνου και την αποφυγή τραυματισμών στους νεαρούς αθλητές υδατοσφαίρισης.

 

 

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έχει δημοσιευθεί αυτη η έρευνα για την μείωση της κυφωσης μέσω των αναπνευτικων μυών;

  2. Έχει δημοσιευθεί με τίτλο Επίδραση άσκησης αναπνευστικών μυών σε νεαρούς κολυμβητές άρθρο μου στο pisina.net

Comments are closed.