ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΕ

0
963

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η ρήση αυτή ταιριάζει απόλυτα στην σημερινή συνάντηση ανάμεσα σε μέλη της τεχνικής επιτροπής της ΚΟΕ και προπονητές των μίνι παίδων και μίνι κορασίδων.

Η ΚΟΕ από πέρυσι είχε προβλέψει στην ειδική προκήρυξη των μίνι παίδων, ότι θα αλλάξει κάποιους κανονισμούς στην συγκεκριμένη κατηγορία, όπως και στις μίνι κορασίδες, αλλά δεν ενημέρωσε έγκαιρα για τις συγκεκριμένες αλλαγές, αφού από το καλοκαίρι και όλο τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, εξαιτίας των εκλογών, δεν είχαν δημιουργηθεί τα κατάλληλα όργανα.

Στην διαδικασία της κλήρωσης των 2 κατηγοριών, την προηγούμενη Τετάρτη, υπήρξαν αρκετές αντιρρήσεις σε κάποιους κανονισμούς που ανακοινώθηκαν, καθώς και κάποιες διευκρινήσεις. Ηταν όμως απών ο τεχνικός διευθυντής για το πόλο, Γιώργος Μορφέσης και δόθηκε ραντεβού σήμερα το πρωί στις 11.

Πάνω από 25 προπονητές διάφορων ομάδων (και όχι μόνο των μινι παίδων) παρευρέθησαν στην ΚΟΕ και συζήτησαν τους νέους κανονισμούς αλλά και διάφορα άλλα θέματα, όπως αυτά βγήκαν μέσα από την κουβέντα.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

  • Ο πρώτος κανονισμός που τέθηκε στο τραπέζι ήταν αυτός της συμμετοχής όλων των παικτών που δηλώνονται στο φύλλο αγώνα. Η ΚΟΕ ήταν ανένδοτη και υποστήριξε ότι θέλει να δώσει την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να παίξουν, προκειμένου η παραγωγή να αυξηθεί. Σε αυτό το σημείο ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις. Η πρώτη είχε να κάνει με το ότι πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για να παίξουν όλα τα παιδιά και όχι ο υποχρεωτικός του 1 επταλέπτου συνεχώς, χωρίς αλλαγή. Ολοι είπαν ότι είναι απίθανο παίκτες μικρότερης ηλικίας και μικρότερης δυναμικότητας, να αντέξουν πάνω από 2-3′ να αγωνίζονται. Νωρίτερα είχε υπάρξει μια άλλη πρόταση που όμως απορρίφθηκε, και ήταν να υπάρξει ένας γραμματέας να κρατάει τον χρόνο, προκειμένου να συμπληρώσουν όλοι οι παίκτες τουλάχιστον 1 επτάλεπτο, αλλά σε διαφορετικές περιόδους. Η δεύτερη άποψη ήταν να παίζουν τα παιδιά όχι σε 1 επτάλεπτο, αλλά να ξεκινούν σε 2 και να υπάρχει κάπου στην μέση, ένα ταιμ άουτ, για να μπορούν να γίνονται αλλαγές. Να μοιράζεται δηλαδή ο χρόνος σε 2 περιόδους και όχι σε μία. Η άποψη πάντως που είναι (κατά την άποψή μου) σχεδόν σίγουρο ότι θα περάσει, είναι αυτή που λέει, ότι όλοι οι νέοι κανονισμοί, άρα και ο συγκεκριμένος, θα πρέπει να εφαρμοστούν στην τελική φάση, πιλοτικά, όπου εκεί θα βρίσκονται και οι καλύτερες ομάδες. Με αυτό τον τρόπο, θα δούμε αν το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργήσει, σε ομάδες που έχουν αρκετά παιδιά που μπορούν να αγωνιστούν, και οι διαφορές μεταξύ τους είναι σχετικά μικρές. Μην ξεχνάμε, ότι οι περισσότερες ομάδες, έχουν 3-4 καλούς παίκτες, 3-4 μέτριους και τους υπόλοιπους να μην πολυμπορούν καλά καλά να πιάσουν την μπάλα. Στην ερώτηση που έγινε για το τι μέλλει γενέσθαι, αν μια ομάδα έχει μόλις 10 παίκτες (για παράδειγμα), η απάντηση ήταν: Και οι 2 προπονητές θα μπορούν να βάζουν στο παιχνίδι τόσους παίκτες όσους δήλωσε η ομάδα με τους λιγότερους παίκτες. Τελικά, η ΚΟΕ είπε ότι όσον αφορά αυτόν τον κανονισμό, θα μελετηθούν οι προτάσεις και θα απαντηθούν σε μια εβδομάδα.
  • Ο δεύτερος κανονισμός ήταν καθαρά αγωνιστικός και ο Μορφέσης είπε ότι με αυτόν θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις όπως όταν κάποια ομάδα στέλνει μόνο 2-3 παίκτες στην επίθεση για να υπάρχει πολύς χώρος στον φουνταριστό, αλλά και για να μπορέσουν τα παιδιά, από αυτή την ηλικία να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά. Να καλύπτουν χώρους και να εκμεταλλεύονται τα λάθη του αντιπάλου. Ειπώθηκε λοιπόν, ότι θα μπει κώνος στα 7 μέτρα. Το πρέσσινγκ θα ξεκινάει από εκεί. Και αν κάποιος παίκτης κάνει φάουλ, θα μπορεί να γυρίζει πίσω προς τον φουνταριστό. Αν η μπάλα πάει προς τον φουνταριστό, από τον παίκτη στον οποίο έγινε φάουλ, τότε ο αμυντικός θα μπορεί να συνεχίσει την προσπάθειά του (αφού είχε ήδη γυρίσει πίσω), και να κλέψει την μπάλα. Το ίδιο θα κάνει αν η αλλαγή μπάλας γίνει πολύ γρήγορα, και ο νέος κάτοχος δώσει με την σειρά του την μπάλα στα 2 μέτρα. Επίσης, ο τερματοφύλακας δεν έχει δικαίωμα να παίζει έξω από το τέρμα του, εκτός κι αν η μπάλα πάει στον φουνταριστό, οπότε μπορεί να βγει και να κλέψει.
  • Στην συνέχεια ειπώθηκε ότι δεν θα υπάρχει τίποτα ανάμεσα στο τρίτο και το τέταρτο οκτάλεπτο (σουτ από την σέντρα, πέναλτι κλπ). Επίσης, η μπάλα θα παραμείνει όπως τώρα, και το τέρμα στις ίδιες διαστάσεις (3 Χ 0.90).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΣΚΕΨΕΙΣ-ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν αντίρρηση με τον πρώτο κανονισμό. Να παίζουν δηλαδή όλοι οι παίκτες τουλάχιστον 1 επτάλεπτο. Ολοι έλεγαν ότι αυτη η συζήτηση θα έπρεπε να γίνει τον Σεπτέμβριο. Πολλοί επίσης ζήτησαν να μην ισχύσει τίποτα φέτος και να πάμε για την επόμενη χρονιά. Υπήρξε η άποψη, ότι δεν υπάρχουν παιδιά 2004 μόνο, στις 15αδες, αλλά 2005 και 2006, και τα μικρότερα θα υποχρεωθούν να αγωνιστούν με μεγαλύτερα και θα χάσουν το ενδιαφέρον τους. Μάλιστα ειπώθηκε ότι αρκετά παιδιά είναι πολύ πιθανόν να σταματήσουν και να οδηγηθούν σε άλλα αθλήματα, λόγω των πολύ μεγάλων διαφορών που θα υπάρξουν. Ολοι συμφώνησαν ότι το αναπτυξιακό θα πρέπει να γίνει σε Πανελλήνια κλίμακα και όχι μόνο στην Αθήνα, και εκεί θα πρέπει να εφαρμοστούν όλοι οι κανονισμοί. Ομως οι ομάδες μέχρι τώρα που συμμετέχουν εκεί, είναι μόλις 8, ενώ οι προπονητές της Πάτρας, ζητούσαν επίμονα να γίνει σε Πανελλήνια κλίμακα για να πάρουν κι αυτοί μέρος. Η ΚΟΕ ανέφερε ότι δεν γίνεται με τις παρούσες συνθήκες, να διεξαχθεί Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σε αυτή την ηλικία.

Αρκετοί επίσης πρότειναν διάφορα. Αναφέρθηκε τι συμβαίνει στο εξωτερικό, όπου όμως οι ηλικίες στις περισσότερες χώρες είναι under 12 και όχι under 13 που ισχύει σε εμάς. Οι κανονισμοί που αναφέρθηκαν ότι ισχύουν στην Ουγγαρία, στην Σερβία στην Ισπανία στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, ισχύουν ουσιαστικά και για εμάς, αλλά στο αναπτυξιακό, που είναι under 12 φέτος, και ενδέχεται να γίνει under 11 του χρόνου.

Ενα άλλο μεγάλο θέμα που προκύπτει από τους συγκεκριμένους αγωνιστικούς κανονισμούς είναι η διαιτησία. Στο τουρνουά της Πάτρας, όπου εφαρμόσαμε τον κανονισμό του φάουλ και πίσω, κανείς διαιτητής δεν έδωσε έστω και μια αποβολή για ζώνη. Οπως όλοι καταλαβαίνουμε, είναι δύσκολο για τους διαιτητές, να μπορέσουν να αλλάξουν τρόπο σκέψης, όταν σφυρίζουν μίνι παίδες. Ο Μορφέσης είπε ότι θα πρέπει οι διαιτητές να εξετάσουν και να αποφασίσουν αν ο παίκτης που γυρίζει να κλέψει την μπάλα από τα 2 μέτρα σε πάσα από άλλον παίκτη, είχε αρχικη πρόθεση να παίξει και πάλι πρες, αλλά οι καταστάσεις του αγώνα τον οδήγησαν σε κλέψιμο. Προσωπικά δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι υπάρχουν στην Ελλάδα πάνω από 4-5 διαιτητές που μπορούν να καταλάβουν κάποια τέτοια σημαντικά θέματα, και αυτοί φυσικά δεν σφυρίζουν στους μίνι παίδες. Επομένως, πάντα κατά την άποψή μου, το θέμα των συγκεκριμένων κανονισμών, θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό, και ίσως χρειαστεί και κάποιο τουρνουά μικρής διάρκειας αγώνων με στόχο να μπορέσουν οι διαιτητές να προσαρμοστούν.

Γενικά, υπήρξε συγκατάνευση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό όλοι να θέλουν το γενικότερο καλό του αθλήματος το οποίο υπηρετούν χρόνια τώρα. Το ότι ο καθένας είχε και κάποιες δικές του απόψεις λίγο διαφορετικές από των αλλων είναι φυσικό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι κανονισμοί που θα ισχύσουν, σίγουρα (πάντα κατά την άποψή μου), έχουν στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος στην χώρα μας. Αντιδράσεις θα υπάρξουν, αλλά πιστεύω ότι η προσαρμογή όλων μας θα γίνει πολύ πιο εύκολα. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε την επόμενη περίοδο, που το πόλο αλλάζει πολύ. Οι νέοι κανονισμοί που θα υπάρξουν σε όλο το φάσμα του αθλήματος και όχι μόνο στις μικρές ηλικίες, θα αναλυθούν διεξοδικά σε νέο άρθρο…