ΟΧΙ ΔΕΛΤΙΑ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

0
947

Πάρα πολλά μηνύματα έχω δεχθεί τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας του νόμου που υπάρχει για τους προπονητές που δεν μπορούν να αγωνιστούν ως παίκτες.

Στην Θεσσαλονίκη, στην διάρκεια της τελικής φάσης της Γ΄ Εθνικής, έγινε χαμός με ενστάσεις και διάφορα σχόλια κατά βάση αρνητικά, εξαιτίας της χρησιμοποίησης προπονητών σαν αθλητές.

Θέλω λοιπόν με την ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και να προτείνω λύσεις αντιμετώπισης των συγκεκριμένων γεγονότων.

Καταρχάς, έχω σαν δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν πρόκειται να αλλάξει. Αρα:

  • Πρώτο μέλημα της ΚΟΕ θα πρέπει είναι πλέον, η μη έκδοση δελτίων αθλητών σε προπονητές οι οποίοι βγάζουν κάθε χρόνο την ανάλογη κάρτα.
  • Δεύτερο θέμα, επίσης για την ΚΟΕ, είναι να δοθεί οδηγία, ή να γραφτεί στην επόμενη Γενική Προκήρυξη, ότι όσοι κάθονται στον πάγκο ομάδας ως προπονητές, δεύτεροι προπονητές ή έφοροι, δεν θα μπορούν να αγωνίζονται. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι καταστάσεις που προκαλούν ουσιαστικά γέλιο. Αναφέρομαι σε αυτούς που προκειμένου να αγωνιστούν, δηλώνονται ως έφοροι, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ουσιαστικά είναι οι προπονητές. Μάλιστα, στην διάρκεια των αγώνων, αν και δηλωμένοι ως έφοροι, ουσιαστικά λειτουργούν ως πρώτοι προπονητές.
  • Οι ομάδες τώρα, θα πρέπει να σεβαστούν τον νόμο και να μην χρησιμοποιούν παίκτες-προπονητές.
  • Η ΚΟΕ θα πρέπει επίσης να διευκρινήσει τι ακριβώς συμβαίνει με αυτούς που έχουν ας πούμε άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, αλλά δεν την χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη χρονιά. Η γνώμη μου είναι ότι και αυτό λύνεται με την κάρτα προπονητή. Ο προπονητής της οποιασδήποτε ομάδας είναι πλέον υποχρεωμένος να έχει την κάρτα προπονητή και να την ανανεώνει κάθε χρόνο στην ομάδα που εξασκεί τα καθήκοντά του.
  • Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή αυτοί που θέλουν να παίξουν αλλά είναι συγχρόνως και προπονητές, θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν τελικά. Εγώ είμαι της άποψης, ότι σε μια ελεύθερη οικονομία όπως η δική μας, είναι θέμα του καθενός το τι θα κάνει. Ομως ο συγκεκριμένος νόμος υφίσταται, και δεν πρέπει να τον παραβαίνουμε.

Επειδή πάντως πολλοί έχουν εστιαστεί στην Γ΄Εθνική, θέλω να διευκρινήσω ότι αυτό που είδαμε στην Θεσσαλονίκη, γίνεται παντού. Πριν ας πούμε από 1 εβδομάδα, ανέβηκε στην Α1 ως 1ος ο ΝΟΠ και χρησιμοποίησε τον Δ. Μπιτσάκο που είναι προπονητής της ΝΕΠ που επίσης ανέβηκε στην Α1 στις γυναίκες και τον Θ. Κοντάκο που είναι ο προπονητής των μίνι παίδων του ΝΟΠ. Υπήρχαν φυσικά κι άλλοι προπονητές που έπαιξαν στα πλέι οφ αλλά και στα πλέι άουτ της Α2 των ανδρών, όπως και στην Β΄Εθνική. Ακόμα πάντως και στην Α1 υπάρχουν παίκτες που κάνουν τους προπονητές σε μικρές ομάδες, συνήθως του ίδιου συλλόγου.

Η ΚΟΕ κάνει τα στραβά μάτια πολλές φορές, ή δεν είναι σε θέση ο κάθε αλυτάρχης να γνωρίζει ποιοί είναι προπονητές – παίκτες. Η λύση δόθηκε στην αρχή. Μην ξαναβγάλετε δελτία σε αυτούς που έχουν ήδη κάρτα προπονητή, και ζητάτε από κάθε ομάδα οποιασδήποτε κατηγορίας να δηλώνει ποιοί θα είναι αυτοί που θα κάθονται στον πάγκο ως έφοροι. Και αν στην διάρκεια της χρονιάς, δηλωθεί και κάποιος άλλος στον πάγκο, τότε δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής ως παίκτης.

Η άλλη λύση που κατά την άποψή μου είναι και η καλύτερη: Καταργείστε αυτόν τον νόμο. Δεν ξέρω βέβαια αν γίνεται αυτό, αλλά αν υπάρχει έστω και η μικρή πιθανότητα να καταργηθεί, θα είναι ότι καλύτερο, για να ηρεμήσουμε όλοι, και να μην ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα…