ΟΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

0
727

Η κολυμβητική ομοσπονδία δημοσιοποίησε χθες τις προθέσεις της αναφορικά με τον αγωνιστικό προγραμματισμό και την επόμενη ημέρα στα αθλήματά της, μετά την μερική άρση των απαγορευτικών μέτρων λόγω της πανδημίας, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΚΟΕ, προεδρεύοντος του κύριου Δημήτρη Διαθεσόπουλου, συνεδρίασε την Τρίτη στα γραφεία της ομοσπονδίας και μετά από 5 ώρες πήρε αποφάσεις που αφορούν όλα τα αθλήματά της.

Ερμηνεύοντας τις αποφάσεις μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί ότι στόχος της ομοσπονδίας είναι η επανεκκίνηση του χώρου κάτω από προϋποθέσεις. Προτεραιότητα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων των αθλητών και προπονητών, η ολοκλήρωση με συνοπτικές διαδικασίες των κυριότερων διοργανώσεων και η προσπάθεια διεξαγωγής των ηλικιακών πρωταθλημάτων, χωρίς να ασκηθεί πίεση στους συλλόγους.

Προκειμένου να διευκρινιστούν κάποιες πρωτοβουλίες της ομοσπονδίας η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΟΕ κύριο Δημήτρη Διαθεσόπουλο και δίνει σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις αποφάσεις και το σκεπτικό κάτω από το οποίο αυτές πάρθηκαν.

«Αναφερόμαστε σε πρωτοβουλίες της ομοσπονδίας που αφορούν την επόμενη μέρα. Όλα θα εξαρτηθούν από το άνοιγμα των εγκαταστάσεων και τους όρους που θα θέσει η πολιτεία για την λειτουργία τους. Στόχος είναι να επανεκκινήσει ο χώρος. Κάνουμε μια προσπάθεια να μην πεθάνουμε. Ζούμε σε έναν πόλεμο, σε μια κατοχή. Είναι προτιμότερο να φάμε μισό καρβέλι ψωμί, από το να πεθάνουμε από την πείνα» τόνισε ο κύριος Διαθεσοπουλος και προχώρησε στις κάτωθι διευκρινίσεις:

Για την υδατοσφαίριση:

Το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας ανδρών θα ολοκληρωθεί με την διεξαγωγή τεσσάρων αγώνων που υπολείπονται για την λήξη της κανονικής περιόδου. Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες των πλέι οφ, εάν και εφόσον συμφωνήσουν τα σωματεία. Εάν δηλαδή τα σωματεία αρνηθούν την διεξαγωγή των πλέι οφ, τότε το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί με βάση την κανονική περίοδο. Τα play out δεν θα γίνουν. Καμιά ομάδα δεν θα υποβιβαστεί. Του χρόνου το πρωτάθλημα θα γίνει με 14 ομάδες και όχι με 12. Τα πλέι οφ θα πραγματοποιηθούν σε φάσεις όπου μάξιμουμ θα γίνουν τρία παιχνίδια και όχι πέντε.

Με τον ίδιο τρόπο θα διεξαχθεί και το αντίστοιχο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας των γυναικών. Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου θα ακολουθήσουν μόνο πλέι οφ. Δεν θα γίνουν αγώνες play out και δεν θα υποβιβαστεί καμιά ομάδα.

Το πρωτάθλημα της Β εθνικής γυναικών που ήταν προγραμματισμένο να γίνει σε τέσσερις ομίλους θα ολοκληρωθεί με την διεξαγωγή ενός φάινάλ-φόρ από το οποίο θα ανέβει μόνο μία ομάδα στην Α1 κατηγορία, η οποία του χρόνου θα διεξαχθεί συνολικά με 10 ομάδες.

Στην Α2 κατηγορία των ανδρών θα ληφθεί υπόψη η κατάταξη με τους αγώνες μόνο του πρώτου γύρου της διοργάνωσης. Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο θα αγωνιστούν σε ένα φάιναλ-φόρ και οι δύο πρώτες θα ανέβουν στην Α1 κατηγορία.

Στα ηλικιακά πρωταθλήματα θα γίνουν τα κάτωθι: Το πρωτάθλημα νέων ανδρών και νέων γυναικών θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα τριήμερο αγώνων. Στα πρωταθλήματα εφήβων και παίδων η ομοσπονδία θα καλέσει τα σωματεία να δηλώσουν εκ νέου συμμετοχή. Δεν θα ληφθεί δηλαδή υπόψιν η αρχική δήλωση. Για παράδειγμα στην κατηγορία των εφήβων είχαν δηλώσει συμμετοχή 57 σωματεία. Πόσα απ αυτά επιθυμούν πράγματι να λάβουν μέρος στην διοργάνωση; Η ομοσπονδία θα δει τα νέα δεδομένα και θα πράξει ανάλογα, σύμφωνα πάντα με την επιθυμία των σωματείων και τις αποφάσεις της πολιτείας αναφορικά με τους όρους λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Κλασική κολύμβηση:

Για να περιοριστούν οι μετακινήσεις και η παρουσία στον ίδιο χώρο πολλών αθλητών, οι αγώνες και τα πρωταθλήματα θα πραγματοποιηθούν στις περιφέρειες, χωρίς προκριματικά, μόνο σε τελικές σειρές και η κατάταξη θα δοθεί από την ομοσπονδία βάσει χρόνων. 

Καταδύσεις:

Το πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί στο ολυμπιακό αθλητικό κέντρο της Αθήνας (ΟΑΚΑ) και ο αριθμός των αθλητών θα καθοριστεί μετά τις αποφάσεις της πολιτείας αναφορικά με τον αριθμό των παιδιών που μπορούν να βρίσκονται στην ίδια δεξαμενή για συγκεκριμένη ώρα.

Καλλιτεχνική κολύμβηση:

Τα τέσσερα πρωταθλήματα θα πραγματοποιηθούν κάτω από τους όρους που θα υπαγορεύσουν οι κρατικές αποφάσεις και θα εισηγηθεί η τεχνική διευθύντρια του αθλήματος.

Τεχνική κολύμβηση: 

Διεξαγωγή ενός (1) Πανελλήνιου πρωταθλήματος, σε Βορρά και Νότο και κατόπιν ενιαιοποίηση των αποτελεσμάτων με βάση τις επιδόσεις, για την τελική κατάταξη.

«Όλα όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν θα υλοποιηθούν μόνο εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Προσπάθεια της ομοσπονδίας είναι η επανεκκίνηση του χώρου. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεδομένα. Φυσικά θα δοθεί και ένα εύλογο χρονικό διάστημα στα σωματεία για να προετοιμαστούν και να πάρουν μέρος στις διοργανώσεις. Πρέπει να κρατήσουμε σε εγρήγορση τον χώρο. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Χωρίς όμως πρωταθλήματα δεν θα έχουμε αθλητές και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι εθνικές ομάδες» καταλήγει ο κύριος Δημήτρης Διαθεσόπουλος.