ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΛΟ ΠΟΥ ΞΕΡΑΤΕ

0
4688

Τελικά οι “σοφοί” της FINA αποφάνθηκαν. Θέλουν να βλέπουν ένα διαφορετικό άθλημα, χωρίς μάχες, μόνο με κολύμπι και ταχύτητα, περισσότερες φάσεις και προφανώς περισσότερα γκολ.

Θα γίνει όμως αυτό με τους κανονισμούς που τελικά πρόκριναν για έγκριση στην ολομέλεια της FINA? Αν θέλετε την άποψή μου ΟΧΙ. Και μάλιστα φοβάμαι ότι η ταχύτητα που επιδιώκεται, θα αντικατασταθεί από την βιασύνη, και το πόλο θα πάει σε ακόμα μεγαλύτερες μάχες, σε όλο όμως το πλάτος του γηπέδου.

Πριν σας αναφέρω τους νέους κανονισμούς που προκρίθηκαν για να εγκριθούν, σκέφτομαι να κάνω μια αναφορά όχι στο πόλο αλλά στο μπάσκετ. Με τερέν μικρότερο από του πόλο (28 Χ 15, έναντι 30 Χ 20) κανείς μπασκετικός δεν έχει τολμήσει μέχρι τώρα να μειώσει τον χρόνο επίθεσης κάτω από τα 24″. Εδώ μάλιστα έχουμε δεδομένο ότι οι παίκτες τρέχουν, και ένας μέτριος πλει μέικερ με την μπάλα στα χέρια, μπορεί να διανύσει το μήκος σε 4″ περίπου. Οι πολύ γρήγοροι κάνουν κάτω από 3″.

Πάμε τώρα στο πόλο. Οι δικοί μας φωστήρες λοιπόν, αποφάσισαν ότι κολυμπώντας, θα πρέπει πιο γρήγορα από τρέχοντας  να διανύσεις το μήκος του τερέν που είναι 2 μέτρα μεγαλύτερο. Η αναλογία 24/28 του μπάσκετ (0,85) είναι μεγαλύτερη του 25/30 (0,83) που πλέον θα ισχύει στο πόλο. Προσπαθούμε λοιπόν εμείς του πόλο να ανατρέψουμε τους φυσικούς νόμους και να αποδείξουμε ότι τα ψάρια στο νερό είναι πιο γρήγορα από τους ανθρώπους στην στεριά. Ομως εμείς δεν είμαστε ψάρια!!!

Ο πρώτος λοιπόν κανονισμός που αλλάζει είναι αυτός του χρόνου επίθεσης. Το 30 γίνεται 25, οπότε το 99% των αγώνων του πόλο (πλην ίσως αυτών των πολύ δυνατών εθνικών ομάδων) θα καταλήξουν ίσως σε παιχνίδι 3-3, ή όπως έπαιζαν παλιά, σε 2-2-2. Σκεφτείτε λοιπόν, στις μικρότερες κατηγορίες (Α2, Β, Γ) ή στα ηλικιακά, αν θα προλαβαίνουν να κατεβαίνουν όλοι οι παίκτες κάτω, από ένα σημείο του αγώνα και μετά. Σίγουρα θα υπάρξει προσαρμογή, και αλλαγή προπόνησης, προκειμένου να αντέξεις σε ένα τόσο γρήγορο και βιαστικό ματς.

Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με την διάρκεια του χρόνου αποβολής. Κι εδώ έχουμε μείωση του χρόνου από 20″ σε 15″. Με αυτό τον κανονισμό, αναμένονται πολλές αποβολές στην αρχή της κόντρας, αφού μέχρι να κατέβουν οι ομάδες κάτω, θα έχει περάσει σχεδόν όλος ο χρόνος. Εδώ θα μου πείτε ότι υπάρχουν τα ταιμ άουτ που μπορεί να παίρνει ο προπονητής. ΥΠΗΡΧΑΝ.

Ο τρίτος κανονισμός λοιπόν έχει να κάνει με την μείωση των ταιμ άουτ από 4 σε 2. Οι υπεύθυνοι πιστεύουν ότι 4 ταιμ άουτ δεν προσφέρουν τίποτα, οπότε περιοριζόμαστε και πάλι στα 2, όπως ίσχυε παλιότερα. Κι εδώ έρχομαι εκ νέου στο μπάσκετ. Προφανώς το πλήθος των ταιμ άουτ που έχουν δικαίωμα οι ομάδες είναι λάθος. Η στο NCAA του πόλο που τα ταιμ άουτ είναι πολύ περισσότερα.

Τέταρτος κανονισμός που αλλάζει είναι αυτός της διάρκειας της επίθεσης, όταν η ομάδα ξαναγίνεται κάτοχος της μπάλας είτε μετά από κόρνερ είτε μετά από σουτ που καταλήγει και πάλι σε αυτόν που έκανε επίθεση. Ο χρόνος λοιπόν ξεκινάει να μετράει από το 15 και όχι από το 25. Οπως ακριβώς στο μπάσκετ που ξεκινάει από το 14.

Η επόμενη αλλαγή έχει να κάνει με τον χρόνο ξεκούρασης ανάμεσα στην δεύτερη και τρίτη περίοδο, Οι επαίοντες λένε ότι τα 5′ δεν προσφέρουν τίποτα, και για αυτό τα μειώνουμε σε 3′.

Τέλος, υπάρχει ο κανονισμός της 11αδας αλλά μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μόνο αν το δεχτεί η ΔΟΕ. Αυτό γίνεται φυσικά για λόγους δημοσίων σχέσεων. Να γίνουν και οι γυναικείες ομάδες 12 στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να το πουλήσουμε στις χώρες που θα περάσουν. Σκεφτείτε βέβαια να παίζουν με αυτούς τους κανονισμούς μόλις 11 παίκτες και όχι 13. Τέλος πάντων.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ

Πέρα από τους παραπάνω κανονισμούς που θα αλλάξουν αφού θεωρείται σίγουρο οτι θα ψηφιστούν, υπήρχαν ακόμα και κάποιοι άλλοι που ευτυχώς, τουλάχιστον αυτή την τετραετία, δεν θα μας τρελάνουν, και δεν θα αλλάξουν εντελώς το άθλημά μας.

  • Παραμένουν οι διαστάσεις όπως έχουν σε ανδρικό και γυναικείο.
  • Παραμένουν οι ίδιες μπάλες (Νο 5 για τους άνδρες και Νο 4 για τις γυναίκες)
  • Παραμένουν οι 7 παίκτες στο νερό και 13αδες στο φύλλο αγώνα, σε όλες τις διοργανώσεις πλην των Ολυμπιακών αγώνων, αν το δεχτεί η ΔΟΕ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι νέοι κανονισμοί θα οριστικοποιηθούν στην διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης τον Ιούλιο φέτος, και θα ισχύσουν για την περίοδο 2017-18 και μέχρι το Καλοκαίρι του 2021.

Οι πρώτοι που θα τους “υποστούν” θα είναι οι ομάδες που θα παίξουν στα εθνικά πρωταθλήματα που ξεκινούν το Φθινόπωρο, αλλά και αυτές που θα πάρουν μέρος στα κύπελλα Ευρώπης.

Το θέμα είναι τι θα γίνει με τις μικρότερες ηλικίες αλλά και τις μικρότερες κατηγορίες. Να θυμίσω ότι στο NCAA του μπάσκετ, από το οποίο (μπάσκετ) όπως φαίνεται πήραμε τους κανονισμούς, ο χρόνος επίθεσης είναι 35″ και όχι 24″. Ισως θα πρέπει κι εμείς να προστατεύσουμε το άθλημά μας, όσον αφορά τα μικρά παιδιά, και να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τους χρόνους επίθεσης.