ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

0
2802

Η κολύμβηση είναι ένα απαιτητικό άθλημα και προϋποθέτει άσκηση όχι μόνο εντός αλλά και εκτός νερού. Ένας αθλητής υψηλού επιπέδου επιβάλλεται να αφιερώνει αρκετό χρόνο σε. προπόνηση δύναμης προκειμένου να επιτύχει τη μεγιστοποίηση της απόδοσής του στο υδάτινο στοιχείο. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί πως δεν πρέπει  να παραλείπονται οι διατακτικές ασκήσεις πριν και μετά τη γυμναστική. Ο ρόλος των διατάσεων είναι διττός, αφενός όσο ελαστικότερος είναι ο μυς τόση μεγαλύτερη ενέργεια μπορεί να αποθηκεύσει, αφετέρου δε, προστατεύει τον αθλητή από μυϊκούς τραυματισμούς.

Κάτωθι παρατίθενται ενδεικτικοί τύποι προπόνησης δύναμης, όπως προτείνονται από τη Blythe Lucero (2012). Κάθε αθλητής με τη σωστή καθοδήγηση του προπονητή του, οφείλει να υιοθετήσει τη μέθοδο που προσιδιάζει καλύτερα στις δικές του ανάγκες καθώς και στο σωματότυπό του ώστε να βελτιώσει την κολυμβητική του απόδοση.

1) Μέθοδος Αυτοαντίστασης: αφορά όλες τις ασκήσεις που σχετίζονται με το βάρος του σώματος, όπως για παράδειγμα burpies, κοιλιακοί, ραχιαίοι, γρήγορο περπάτημα, κάμψεις, άλματα, τρέξιμο, ψαλιδάκια, βαθιά καθίσματα, ασκήσεις ισορροπίας και πολλά άλλα.

2) Μέθοδος Αυτοαντίστασης με βοηθήματα: ορισμένα βοηθήματα μπορούν να συμπεριληφθούν στην προπόνηση αυτοαντίστασης, όπως αναρρίχηση σε δίχτυ, αναρρίχηση σε σχοινί, στεφάνι γυμναστικής, μπάλες ισορροπίας, έλξεις σε μονόζυγο κάμψεις σε πλινθία και άλλα.

3) Medicine Balls: οι συγκεκριμένες μπάλες έχουν ένα ιδιαίτερο βάρος και χρησιμοποιούνται ευρέως κατά την προπονητική διαδικασία. Ασκήσεις που μπορούμε να εκτελέσουμε είναι άλματα, κοιλιακοί, πετάγματα από καθιστή και όρθια θέση και πολλές άλλες ασκήσεις.

4) Λάστιχα κολύμβησης: τα λάστιχα κολύμβησης προσομοιάζουν την κίνηση που εκτελεί ο κολυμβητής μέσα στο νερό. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο διότι ο αθλητής εκτός του ότι δυναμώνει, μπορεί να ανατροφοδοτηθεί από τον προπονητή του ώστε να διορθώσει λάθη στην τεχνική του τραβήγματος. Τα λάστιχα ποικίλουν ως προς την σκληρότητά τους αξιώνοντας μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

5) Stretch Bands: πρόκειται για τα λάστιχα που χρησιμοποιούνται στη φυσιοθεραπεία.  Αποτελούν μια ελαστική ταινία και χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως,για παράδειγμα έσω και έξω στροφή του βραχιονίου.

6) Μηχανήματα Εκγύμνασης: μηχανήματα γυμναστικής είναι το ποδήλατο, ο διάδρομος, ο κολυμβητικός πάγκος (swim bench), η κωπηλατική και άλλα.

7) Βάρη-όργανα:Ο συγκεκριμένος τύπος προπόνησης έχει να κάνει με τη χρήση μηχανημάτων για γυμναστική με βάρη προσθέτοντας  ή αφαιρώντας διαβαθμισμένα κιλά, παραδείγματος χάριν, leg press.

8) Ελεύθερα βάρη: η συγκεκριμένη μέθοδος προπόνησης χρησιμοποιεί βαράκια και μπάρες γυμναστικής. Οι ασκήσεις με ελεύθερα βάρη χρειάζονται συγκέντρωση και προσοχή διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού με μια λανθασμένη εκτέλεση.

Οι βασικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το σχεδιασμό της προπόνησης δύναμης εκτός νερού είναι η ηλικία, το φύλο, ο βαθμός εξοικείωσης με τη γυμναστική και η επιβάρυνση των ασκουμένων η οποία πρέπει να γίνεται σταδιακά.

Μεσσήνης Σπήλιος, Προπονητής Κολύμβησης