Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ 87,5%!

0
298

Για ακόμη μια φορά η Κίνα ήταν η κυρίαρχη χώρα στις καταδύσεις! Η παρουσία της πολυπληθέστερης χώρας στο αγώνισμα των καταδύσεων έχει αλλάξει τον ρου της ιστορίας του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Σε αυτούς του Ρίο, οι Κινέζοι καταδύτες πήραν εφτά από τα οκτώ χρυσά μετάλλια που μοιράστηκαν στο άθλημα, ισοφαρίζοντας την επίδοση που είχαν πετύχει και στο Πεκίνο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσαν οι ίδιοι, το 2008! Αυτό το 87.5%, κάνει ακόμη μεγαλύτερη την επιτυχία οποιουδήποτε αθλητή από άλλη χώρα καταφέρει να κερδίσει την ύψιστη τιμή. Στους φετινούς Αγώνες, αυτοί που πέτυχαν τον άθλο, ήταν οι Βρετανοί Τζακ Λάφερ και Κρις Μιρς, που νίκησαν στο αγώνισμα των συγχρονισμένων καταδύσεων από τραμπολίνο 3μ.

Τα 7 χρυσά στις καταδύσεις αποτελούν το 26.92% των χρυσών μεταλλίων που κατέκτησαν συνολικά οι Κινέζοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ενώ τα 10 συνολικά (2 ασημένια και 1 χάλκινο) αποτελούν το 14.29% των συνολικών μεταλλίων της Κίνας!

Η Κίνα ήταν αποκλεισμένη από την FINA, λόγω της κυβέρνησής της, μέχρι το 1984. Στο Λος Άντζελες επιτράπηκε να πάρουν για πρώτη φορά μέρος σε αγώνες Κινέζοι καταδύτες. Αυτό αποτέλεσε κομβικό σημείο στην εξέλιξη του αθλήματος.

Πίσω μόνο από τον Λουγκάνις

Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που συμμετείχαν, οι Κινέζοι αθλητές κατάφεραν να φέρουν ένα χρυσό, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο στην χώρα τους στα τέσσερα αγωνίσματα που διεξήχθησαν στο Λος Άντζελες. Άλλωστε ήταν η εποχή που ο Γκρεγκ Λουγκάνις μεσουρανούσε για την ομάδα των ΗΠΑ, παίρνοντας τα χρυσά μετάλλια στα δύο αγωνίσματα των Ανδρών (3 και  10 μέτρα).

Το 1988, οι Κινέζοι περνούν στην πρώτη θέση του πίνακα των μεταλλίων στις καταδύσεις, με 2 χρυσά, 3 ασημένια και 1 χάλκινο σε τέσσερα αγωνίσματα. Αυτός που τους στερεί το απόλυτο είναι και πάλι ο θρύλος των καταδύσεων Γκρεγκ Λουγκάνις

Το ξεκίνημα της παντοκρατορίας

Το 1992 ο Γκρεγκ Λουγκάνις έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και οι Κινέζοι κυριαρχούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κερδίζουν τρία από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια και δείχνουν ότι είναι η δύναμη που ήρθε για να μείνει στο άθλημα. Εκτός των τριών χρυσών, κατακτούν ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο μετάλλιο. Ακριβώς την ίδια συγκομιδή είχαν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα.

Άυξηση αγωνισμάτων – Άυξηση μεταλλίων

Η αύξηση των αγωνισμάτων των καταδύσεων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνει, με την εισαγωγή των συγχρονισμένων από 3 και 10 μέτρα σε άνδρες και γυναίκες έφερε ακόμη περισσότερες επιτυχίες στους Κινέζους, αφού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 κατέκτησαν πέντε χρυσά και πέντε ασημένια μετάλλια.

Στην Αθήνα κάνουν μια εκπληκτική διοργάνωση στην οποία κατακτούν έξι χρυσά μετάλλια, χάνοντας μάλιστα το χρυσό μετάλλιο στα 3μ. συγχρονισμέων καταδύσεων από τους Θωμά Μπίμη και Νίκο Συρανίδη, ύστερα από ένα γλίστρημα που είχαν στην τελευταία τους κατάδυση.

Στο Πεκίνο το πρώτο ρεκόρ

Στο Πεκίνο κάνουν ρεκόρ συγκομιδής μεταλλίων σε απόλυτο αριθμό, καθώς κατακτούν έντεκα συνολικά μετάλλια, επτά από τα οποία είναι χρυσά! Ο μόνος που κατάφερε να τους κερδίσει ήταν ο Αυστραλός Μάθιου Μίτσαμ στην ατομική κατάδυση από πλατφόρμα 10 μέτρων. Έτσι τους στέρησε ένα απίστευτο 100%, το οποίο και φέτος έφτασαν κοντά στο να επιτύχουν.

Οι χαμένοι τελικοί στα ατομικά

Τα ατομικά αγωνίσματα των ανδρών αποδείχθηκαν η αχίλλειος πτέρνα των Κινέζων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αφού ο Κιν Κάι και ο Κουί Μπο, χάνουν στα 3μ και στα 10μ. αντίστοιχα από τον Ρώσο Ίλια Ζαχάροφ και τον Αμερικανό Ντέιβιντ Μπούντια.

Το 87,5% στο Ρίο

Στο Ρίο πέτυχαν την καλύτερη συγκομιδή στην ιστορία τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού εκτός από τα 7 χρυσά, κατάφεραν να κατακτήσουν ακόμη δύο ασημένια κι ένα χάλκινο, φτάνοντας συνολικά τα 10 στην διοργάνωση.

Θέμα χρόνου να περάσουν τους Αμερικανούς!

Το άθλημα των καταδύσεων περιλαμβάνεται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα από το 1904 και οι Αμερικανοί καταδύτες έχουν λάβει μέρος σε 18 διοργανώσεις έχοντας κατακτήσει 49 χρυσά μετάλλια. Με τον ρυθμό που κατακτούν τα χρυσά μετάλλια οι Κινέζοι είναι σχεδόν σίγουρο πως το 2024 θα καταφέρουν να τους ξεπεράσουν.

Αναλυτικά τα μετάλλια των Κινέζων καταδυτών σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Μπορεί να διακρίνει κανείς, πως από τα 56 αγωνίσματα που έχουν διεξαχθεί στις καταδύσεις από το 1984 και μετά οι Κινέζοι έχουν πάρει 40(!) χρυσά μετάλλια, ποσοστό 71,43%!

Ολυμπιακοί Αγώνες Αριθμός Αγωνισμάτων Χρυσά Ασημένια Χάλκινα
Λος Άντζελες 1984 4 1 1 1
Σεούλ 1988 4 2 3 1
Βαρκελώνη 1992 4 3 1 1
Ατλάντα 1996 4 3 1 1
Σίδνεϊ 2000 8 5 5 0
Αθήνα 2004 8 6 2 1
Πεκίνο 2008 8 7 1 3
Λονδίνο 2012 8 6 3 1
Ρίο Ντε Τζανέιρο 2016 8 7 2 1
Σύνολο: 56 40 19 10

 

Θοδωρής Νταλαγιώργος