ΑΤΣΑΛΙΝΗ ΕΘΝΙΚΗ, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

0
459

Τρομερή προσπάθεια έκανε η εθνική μας ομάδα πόλο στον ημιτελικό του Καζάν, απέναντι στους Ολυμπιονίκες Κροάτες, αλλά δυστυχώς αν και έφτασε κοντά, τελικά ήταν πολύ μακρυά απο τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου.

Ο αγώνας τελειωσε 10-10 (1-3, 3-2, 2-3, 4-2) και στα πέναλτι οι Κροάτες κέρδισαν με 5-3.

Η προσπάθεια που έγινε ήταν ηρωική. Τα παιδιά έδωσαν και την ψυχή τους για την νίκη, αλλά τα πέναλτι που μας οδήγησαν μέχρι τον ημιτελικό μας έστειλαν στον μικρό τελικό.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Και οι 2 ομάδες ξεκίνησαν να αμύνονται με τον ίδιο τρόπο. Ζώνη από 2 και 3. Αν για την εθνική μας κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, για τους Κροάτες που συνήθως πιέζουν, όχι. Πάντως στην 3η τους άμυνα, οι Κροάτες γύρισαν στον κλασσικό τους τρόπο άμυνας, ειδικά όταν μπήκε μέσα ο Μουρίκης. Φουλ πρες και οβερπλέι όσο μπορούν περισσότερο. Η εθνική μας πάντως παρά την κλειστή άμυνα πρόσεχε λίγο περισσότερο τα Κροατικά σουτ, οπότε άνοιξε χώρους προς τα 2 μέτρα. Οι Κροάτες λοιπόν προηγήθηκαν με γκολ του Λόντσαρ από φουνταριστό στο 4.51

Μάλιστα οι Κροάτες στην επίθεσή τους έβαζαν συχνά πυκνά 2ο φουνταριστό. Πάντως εμείς κερδίσαμε αποβολή την οποία όμως χάσαμε. Οι Κροάτες με τον 2ο φουνταριστό, άνοιξαν πολύ την Ελληνική άμυνα, κέρδισαν αποβολή και 2-0 από τον Σούκνο. Αμέσως μετά κερδίζουμε πέναλτι και 1-2 με τον Φουντούλη. Οι Κροάτες κέρδισαν κι άλλη αποβολή η οποία χάθηκε, αλλά παρόλα αυτά σκόραραν με τον Μπούκιτς στα ίσια στο 26″ πριν το τέλος και 1-3. Η εθνική μας στην 1η περίοδο δεν ήταν καλή. Είχε 1/5 έναντι 3/7 των Κροατών και ο Πάβιτς ήταν καλός με 75% έναντι 40% του Φλέγκα.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε καλά για την εθνική μας, αλλά ο Χρήστος Αφρουδάκης δεν μπόρεσε να πετύχει γκολ στην κόντρα. Αντίθετα, αν και παίζουμε κλειστά, μπερδευόμαστε και αφήνουμε χώρους, οπότε οι Κροάτες με νέο γκολ από φουνταριστό, αυτή την φορά από τον Ομπράντοβιτς, πάνε στο 1-4, 6′ πριν το τέλος. Εμείς αλλάξαμε λίγο την επίθεσή μας κάνοντας διαγώνιο μπάσιμο ο 3 προς το 1. Ο Βλαχόπουλος βρηκε στόχο με σουτ απέξω και 2-4 στο 4.56. Ο Μούσλιμ στον παραπάνω πέτυχε πάλι γκολ και οι Κροάτες δείχνουν σε αυτό το σημείο να είναι οδηγοί του αγώνα. Στα τελευταία 4′ της περιόδου η άμυνά μας βελτιώθηκε. Ο Φλέγκας πήγε από το 40% στο 44% ενώ ο Πάβιτς έπεσε στο 56%. Αυτό οφειλόταν στο πρες που αποφασίσαμε να παίξουμε. Η μείωση λοιπόν του σκορ ήρθε φυσιολογικά με γκολ του Μουρίκη από φουνταριστό και του Φουντούλη στον παραπάνω (είχαμε ενδιάμεσα χάσει ακόμα 1 παραπάνω). Οι Κροάτες στο τέλος έχασαν κι αυτοί παραπάνω και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με 4-5.

Σε αυτό το πρώτο ημίχρονο είδαμε τους Κροάτες να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι. Στο παραπάνω γυρνούσαν την μπάλα πολύ καλά, ενώ εξαιρετικές ήταν και οι μετακινήσεις τους. Ο δικός μας στόχος στην επίθεση ήταν να περάσουμε την μπάλα όταν οι αντίπαλοι πήγαιναν από το πρες στην ζώνη.

Ιδια δεδομένα είδαμε και στην αρχή της 3ης περιόδου. Η εθνική μας πέτυχε γκολ με τον Φουντούλη αλλά ακυρώθηκε μάλλον λόγω μετακίνησης μετά το φάουλ. Αμέσως μετά δεχτήκαμε αποβολή και ο Λόντσαρ κάνει από το δοκάρι το 4-6 στο 6.29. 2 χαμένα παραπάνω στην συνέχεια (1 για κάθε ομάδα), και στο επόμενο παραπάνω μας ο Βλαχόπουλος μειώνει και πάλι στο γκολ (5-6 στο 3.34). Ομως οι αμυντικοί μας δεν ήταν καλοί (βγήκαν μάλιστα όλοι με 3 ποινές), και έδιναν συνεχώς αποβολές χωρίς την μπάλα. Οι Κροάτες πέτυχαν ακριβώς αυτό που ήθελαν. Να πάνε σε πάλη με τους αμυντικούς μας. Οι δικοί μας δεν χρησιμοποίησαν ποτέ έστω και λίγη τεχνική, και έπαιζαν μόνο με δύναμη. Εν τω μεταξύ οι 2 φουνταριστοί ήταν μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Οι Κροάτες πέτυχαν γκολ με τον Μούσλιμ στον παραπάνω και 5-7. Ο Αφρουδάκης με εντυπωσιακό κοφτό κάνει το 6-7 στον παραπάνω, ενώ μετά κερδίσαμε αποβολή την οποία χάσαμε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο Τούσακ πήρε ταιμ άουτ στα 11″ και ο Γιόκοβιτς κάνει το 6-8 μόλις 6″ πριν το τέλος.

Σε αυτή την περίοδο η εθνική μας έμεινε μέσα στο ματς χάρη στις ατομικές προσπάθειες στην επίθεση.Ομως ο Φλέγκας έπεσε στο 33% με τον Πάβιτς να κρατιέται σταθερά πάνω από 50%. Στο παραπάνω μέχρι και την 3η περίοδο είχαμε 38% με τους Κροάτες να είναι στο 44%. Στα σουτ βελτιωθήκαμε όσον αφορά την μείωση των σουτ των Κροατών οι οποίοι ομως ήταν εύστοχοι έχοντας μέχρι αυτό το σημείο 8/17. Εμείς είχαμε 6/19.

Στην 4η περίοδο, η εθνική μας ξεκίνησε με αποβολή υπέρ (η 9η) και γκολ του Γούνα στο 6.52. Οι Κροάτες πλέον έχοντας χρεωθεί με πολλές ποινές, το γύρισαν σε κλασσική ζώνη δίνοντας μας σουτ από την περιφέρεια. Αυτός ουσιαστικά ήταν και ο λόγος που αφενός ξεκουραστήκαμε και αφετέρου βρήκαμε στόχο. Οι Κροάτες όμως κρατούσαν συνέχεια την πρωτοπορία. 7-9 με τον Ομπράντοβιτς στο παραπάνω. Ο Βλαχόπουλος πέτυχε τρομερό γκολ την ώρα που έμπαινε ο αποβληθείς Κροάτης και στο 3.26 το σκορ γίνεται 8-9. Ο Σούκνο με τρομερό επίσης γκολ (πολλές προσποιήσεις και πάνω από το κεφάλι) κάνει το 8-10 και δίνει αέρα πρόκρισης στην ομάδα του. Ο αφρουδάκης πήρε φάουλ στα 6 μέτρα, σηκώθηκε να σουτάρει και τράβηξε όλη την άμυνα επάνω του. Είχε καθαρό μυαλό και έδωσε μια εντυπωσιακή ασίστ στον Μυλωνάκη ο οποίος με σουτ με την μια κάνει το 9-10 στο 1.42. Οι Κροάτες κερδίζουν νέα αποβολή (14η) μετά από νέο κακό μαρκάρισμα, αλλά ο Γιόκοβιτς σούταρε άουτ και η εθνική μας κερδίζει με την σειρά της αποβολή στα 43″. Ταιμ άουτ, ηρεμία, τρομερό στήσιμο, φοβερή αυτοσυγκέντρωση, καθαρό μυαλό, πάσα ασίστ στο δοκάρι και 10-10 ο Κολόμβος στα 27″. Ναι, αυτή η ομάδα δεν θέλει να χάνει. Η να το θέσω καλύτερα: ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ. Η τελευταία επίθεση των Κροατών απέφερε πολλά παράπονα στους αντιπάλους μας για αποβολές που δεν δόθηκαν και ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι. Το 4-2 της τελευταίας περιόδου οφείλεται επίσης στο ότι καταφέραμε να οδηγήσουμε τα ποσοστά του Πάβιτς στο τελικό 41%.

Στα πέναλτι, οι Κροάτες ήταν πιο ψύχραιμοι. Σκόραραν και οι 5, ενώ από εμάς εκτέλεσαν 4 με γκολ των Αφρουδάκη, Μυλωνάκη και Βλαχόπουλο και ένα χαμένο (απέκρουσε ο Πάβιτς) του Φουντούλη.

ΣΧΟΛΙΑ

Οπως έχω ήδη προαναφέρει, το μεγάλο σκορ μας βόλευε. Κι έτσι έγινε. Υπήρχε επίσης η πρόβλεψη για τις πολλές αποβολές, αλλά να πω την αλήθεια δεν περίμενα οι αμυντικοί μας να “τσιμπήσουν” και να πάνε μόνο στην δύναμη. Γενικότερα πάντως, το παιχνίδι ήταν όπως αναμενόταν. Η Κροατία είναι πιο έμπειρη ομάδα και το έδειξε στα πέναλτι, όπου δεν επηρεάστηκε από την Ελληνική ανατροπή, ούτε από τα μη σφυρίγματα των διαιτητών στην τελευταία φάση (ήθελαν αποβολή η οποία μάλλον ήταν, αλλά δεν μας χαλάει καθόλου). Εμείς ουσιαστικά μετά από μερικά χαμένα χωρίς ιδιαίτερο δυστυχώς λόγο,  χρόνια, από το 2012 και μετά επανερχόμαστε δριμύτεροι.

ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Η Ελλάδα είχε 9 κλεψίματα, 2 επιθετικά φάουλ, 2 μπλοκ, 2 στα ίσια, 1 από φουνταριστό, 6 στον παραπάνω και 1 πέναλτι. Στον παραπάνω τελειώσαμε το ματς με 55% και με 57% στο λιγότερο. Στα σουτ είχαμε 10/25 (40%), τα οποία αναλύονται ως εξής: 2/11 στα ίσια, 1/2 από φουνταριστό, 0/1 στην κόντρα, 1/1 πέναλτι και 6/10 στο παραπάνω. Εκτός από τα 10 γκολ είχαμε 3 δοκάρια, 5 μπλοκ και 7 αποκρούσεις τερματοφύλακα.

Η Κροατία είχε 1 κλέψιμο, 5 μπλοκ, 2 στα ίσια, 2 από φουνταριστό και 6 στο παραπάνω. Ολοκλήρωσε το ματς με 43% στον παίκτη παραπάνω και 45% στον λιγότερο. Στα σουτ είχε 10/23 τα οποία αναλύονται ως εξής: 6/14 στο παραπάνω, 2/6 στα ίσια, 2/3 από φουνταριστό. Εκτός από τα 10 γκολ, είχε 4 άουτ, 5 αποκρούσεις τερματοφύλακα, 2 δοκάρια και 2 μπλόκ.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Φλέγκας: 5/15 σουτ (33%) σε 32′

Μυλωνάκης: 1 κλέψιμο, 1/4 σουτ (0/1 στο παραπάνω, απόκρουση και 1/3 στα ίσια με 2 αποκρούσεις) σε 28′

Δερβίσης: 2 αποβολές κατά, 1 κλέψιμο, 0/1 σουτ στα ίσια (μπλοκ) σε 11′

Γεννηδουνιάς: 3 αποβολές κατά, 1 κλέψιμο, 0/1 σουτ στα ίσια (μπλοκ) σε 14′

Φουντούλης: 1 αποβολή υπέρ, 2 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 1 επιθετικό, 2/5 σουτ (1/1 πέναλτι, 0/2 στα ίσια, 1 απόκρουση και 1 μπλοκ και 1/2 στο παραπάνω με 1 απόκρουση τερματοφύλακα) σε 24′

Ποντικέας: 3 αποβολές κατά σε 9′

Αφρουδάκης: 2 αποβολές υπέρ, 1/3 σουτ (0/1 στην κόντρα δοκάρι, 1/1 παραπάνω και 0/1 στα ίσια, μπλοκ) σε

Δελακάς: 3 αποβολές κατά, 1 κλέψιμο, 0/1 σουτ στα ίσια μπλοκ σε 6′

Μουρίκης: 4 αποβολές υπέρ, 1 αποβολή κατά, 1 πέναλτι υπέρ, 1 επιθετικό 1/1 από φουνταριστό σε 16′

Κολόμβος: 4 αποβολές υπέρ, 1 κλέψιμο, 1/2 σουτ (1/1 παραπάνω και 0/1 από φουνταριστό απόκρουση τερματοφύλακα) σε 16′

Γούνας: 1 αποβολή κατά, 1/1 στο παραπάνω σε 17′

Βλαχόπουλος: 2 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 3/6 σουτ (1/2 στα ίσια με 1 δοκάρι, 2/4 παραπάνω με 1 μπλοκ και 1 απόκρουση τερματοφύλακα) σε 26′.