“ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ” ΤΟ ΠΕΑΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

0
162

Δύο πανευρωπαϊκές διοργανώσεις στον υγρό στίβο και σοβαρή αναβάθμιση των υποδομών που θα φανεί κατά το 2019, είναι σημειωμένα στο… «καλεντάρι» του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων για την επόμενη χρονιά.

Δεν θα είναι μόνο το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Νέων Ανδρών και Γυναικών που θα φιλοξενηθεί το Σεπτέμβριο του 2019 στα νερά της Παμβώτιδας, καθώς θα προηγηθεί το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης Ανδρών-Γυναικών που θα λάβει χώρα, στο κολυμβητήριο της Λιμνοπούλας, στις 25 Ιουνίου του ίδιου έτους. Tο Μάιο θα πραγματοποιηθεί και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τεχνικής κολύμβησης (ΟΠΕΝ).

Δύο – από τις τρεις συνολικά – μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που δεν έχουν δει αντίστοιχες τα Γιάννενα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, επιτυχία που είναι αποτέλεσμα της καλής διεκδίκησης και της πολιτικής αρωγής από πλευράς Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αφενός και αφετέρου, απόρροια της θεαματικής βελτίωσης των αθλητικών υποδομών της πόλης μας.

Τα έργα υποδομών

Μπορεί το μεγάλο έργο που υλοποιεί αυτό το διάστημα το ΠΕΑΚΙ να είναι η αντικατάσταση του ταρτάν στο Εθνικό Στάδιο «Ζωσιμάδες», δε μένει ωστόσο εκεί ο προγραμματισμός της διοίκησης του ΕΑΚ.

Το ταρτάν είναι θέμα ημερών να παραδοθεί ως έργο, και ήδη έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν με πολύ προσοχή, τα ερασιτεχνικά σωματεία. Στην πορεία της κατασκευής, προέκυψαν μικροπροβλήματα που οφείλονταν σε ελλείψεις της μελέτης – την είχε εκπονήσει η ΓΓΑ – αλλά αντιμετωπίστηκαν και άγχος όλων, από δω και στο εξής, είναι να εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας που έχει θεσπιστεί για τη χρήση του στίβου στο «Ζωσιμάδες».

Ένα αντίστοιχα μεγάλο έργο με το ταρτάν, ωριμάζει αυτό τον καιρό και είναι η λεγόμενη ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου του ΠΕΑΚΙ. Έργο που ξεκίνησαν προηγούμενες διοικήσεις και σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών, απέτυχαν να εντάξουν σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Τώρα, o στόχος είναι πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, στο οποίο έχει υποβληθεί η μελέτη για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στο κολυμβητήριο, για thn πλήρη απεξάρτηση από το πετρέλαιο, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα συμψηφίζεται από την παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 500 KW που θα κατασκευάσει το ΠΕΑΚΙ στην Ανατολή και θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό δημόσιου φορέα στην Ήπειρο…

Θα αποφεύγεται έτσι, το τεράστιο κόστος για την αγορά πετρελαίου και θα εξοικονομείται κατ’ αυτό τον τρόπο, ένα κονδύλι της τάξης των 200.000 ευρώ περίπου, με την δυνατότητα χρήσης του σε άλλες ενέργειες του φορέα.

Αυτές τις μέρες προχωρά τέλος, και η εκμίσθωση των κυλικείων σε «Ζωσιμάδες» και Πανηπειρωτικό, με διαγωνισμό και όχι απευθείας αναθέσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

pbnews.gr