ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ

0
485

Η πρόταση για λειτουργία των παραλιών χωρίς ναυαγοσώστες τον μήνα Ιούνιο και η έναρξη ναυαγοσωστικής περιόδου την 1 Ιουλίου, θα αυξήσει τους πνιγμούς, θα αφήσει τις παραλίες χωρίς τους ναυαγοσώστες (οπου η προσφορά τους είναι πολυεπίπεδη) χωρίς να προσφέρει τίποτα θετικό.

Την ίδια στιγμή έστω και για ένα πνιγμό, για απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής, ενός παιδιού ποιος υπουργός η δήμαρχος αναλαμβάνει την ευθύνη;

Παράλληλα δημιουργεί άνοδο της ανεργίας και μεγάλη σύγχυση, καθώς εκατοντάδες ναυαγοσώστες περιμένουν με ανυπομονησία να ξεκινήσουν επιτέλους να εργάζονται.

Κάτωθι φιλοξενείται η πρόταση της «Ένωσης Σχολών και Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας» και γιατί θα πρέπει οι παραλίες να ξεκινήσουν από 1 Ιουνίου: 

«Αξιότιμε κ.κ. Υπουργέ

Οι Ελληνικές παραλίες τις τελευταίες μέρες γέμισαν κόσμο όπως είδαμε όλοι είτε λόγω της κρίσης του κορονοϊού, είτε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Ακριβώς το ίδιο προβλέπεται και για τον Ιούνιο.

Ένας μεγάλος αριθμός πνιγμών, περίπου το 30% συμβαίνει αυτόν το μήνα. Σε αυτούς τους πνιγμούς το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό είναι Έλληνες ή αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα. Όλοι αυτοί δικαιούνται την προστασία της ζωής τους, των παιδιών τους, των συγγενών και φίλων τους από ένα ναυαγοσώστη.

Εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι λόγω των ειδικών φετινών συνθηκών η επισκεψιμότητα στις παραλίες θα είναι ακόμα μεγαλύτερη,θα είναι η πιο βασική διέξοδος λόγω της κρίσης του κορονοϊού, της ανεργίας που έχει δημιουργήσει και της περιορισμένης δυνατότητας άλλων μορφών διασκέδασης.

Όταν όμως περικοπούν οι ναυαγοσώστες τον μήνα Ιούνιο δείχνει σαν να κοστολογούμε την ανθρώπινη ζωή, σαν να μην αξίζει το ίδιο η ζωη των Ελλήνων και εν γένει η ζωη των κατοίκων της χώρας μας.

Προτιμότερο μία παραλία να έχει ναυαγοσώστη και ας μην πληροί επακριβώς τις ποσοτικές προδιαγραφές από το να ρισκάρουμε να χαθεί μια ανθρώπινη ζωη.

Επίσης το σπουδαίο έργο των ναυαγοσωστών,εμπεριέχει και άλλη σημαντική προσφορά η οποία όμως δεν είναι άμεσα ορατή,δεν καταγράφεται εύκολα στα στατιστικά και με αριθμούς:

Δεν καταγράφονται οι διάσωσεις, πόσες ζωές σώθηκαν και δε χάθηκαν.

Δεν καταγράφεται η πρόληψη την οποία προσφέρει ο ναυαγοσώστης και επίσης διασώζει μεγάλο αριθμό συνάνθρωπων μας.

Ο ναυαγοσώστης επίσης προσφέρει μεγάλο έργο και στην παραλία αφού ανάμεσα σε εκατοντάδες ή χιλιάδες κόσμου γνωρίζει και προσφέρει συνεχώς πρώτες βοήθειες σε μη κολυμβητές.

Αλλά και οι αριθμοί των πνιγμών στην Ελλάδα δεν είναι ακριβείς καθώς πολλές διασώσεις,άνθρωποι που φεύγουν εν ζωη από τον ναυαγοσώστη και δυστυχώς καταλήγουν στα νοσοκομεία, δεν καταγράφονται ως πνιγμοί.

Την ίδια στιγμή που αφήνουμε την ζωή των λουομένων εκτεθειμένη και χωρίς προστασία, ταυτόχρονα δημιουργείται ένα δεύτερο πρόβλημα αυτό της διόγκωσης της ανεργίας: Το κόστος της ναυαγοσωστικής στελέχωσης έχει ήδη προβλεφθεί από τους δήμους και δεν επηρεάζει τον οικονομικό τους προϋπολογισμό.

Οι ναυαγοσώστες περιμένουν την έναρξη της περιόδου ώστε να εργαστούν. Στη σημερινή κρίση όπου η ανεργία αυξάνεται, θα έρθει να προστεθεί και η μη αναγκαία ανεργία των ναυαγοσωστών. Αυτό δημιουργεί και έντονο κοινωνικό πρόβλημα.

Έτσι η κατάργηση της υποχρέωσης πρόσληψης ναυαγοσωστών από 1η Ιουνίου και θα αυξήσει τους πνιγμούς και θα διογκώσει την ανεργία χωρίς να προσφέρει τίποτα θετικό.

Ενώ ταυτόχρονα οι παραλίες όπου οι πολίτες έχουν συνηθίσει την παρουσία του ναυαγοσώστη, θα δείχνουν μία εικόνα εγκατάλειψης και διάλυσης.

Σίγουρα σε μεμονωμένες περιπτώσεις ναυαγοσωστικών θέσεων, όπου εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο ξενοδοχεία και τα οποία παραμένουν κλειστά είναι περιττή η παρουσία ναυαγοσώστη. Αυτό όμως θα μπορούσε να εξετάζεται και να αποφασίζεται κατά περίπτωση από την τριμελή επιτροπή Λιμεναρχείου-Δήμου-Περιφέρειας».

Pisina.net