ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ & Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗ

0
1670

Στη δομή μιας ομάδας κολύμβησης, το προαγωνιστικό τμήμα είναι το επόμενο στάδιο μετά τα τμήματα εκμάθησης. Εκεί εντάσσονται τα παιδιά από την ηλικία των 9 ετών κι αφού έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της εκμάθησης και διαρκεί 4 χρόνια, δηλαδή μέχρι και τα 12 χρόνια τους.

Το προαγωνιστικό τμήμα αποτελεί τον προθάλαμο για το αγωνιστικό τμήμα της κολύμβησης. Είναι το πιο σημαντικό τμήμα καθώς εκεί μπαίνουν τα θεμέλια και το παιδί προετοιμάζεται σταδιακά να χτίσει την πορεία του σαν αθλητής κολύμβησης. Η προετοιμασία του οφείλει να γίνεται με προσεκτικό σχεδιασμό, πλάνο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά από τη πλευρά των προπονητών.

Οι στόχοι του προαγωνιστικού τμήματος είναι:

  • Να αναπτύξει και να βελτιώσει τις τεχνικές και των τεσσάρων στυλ κολύμβησης ώστε ο μικρός κολυμβητής να κολυμπάει με άνεση όλα τα στυλ και την μικτή.
  • Να αναπτύξει τις σωματικές ικανότητες των παιδιών, όπως αντοχή, δύναμη, νευρομυική συναρμογή.
  • Να αναπτύξει τις πνευματικές ικανότητες, όπως συγκέντρωση και αυτοσυγκέντρωση, αντίληψη και προσοχή στις λεπτομέρειες, γρήγορη εμπέδωση και εκτέλεση νέων πληροφοριών.
  • Να εισάγει τους μικρούς κολυμβητές στις αγωνιστικές δραστηριότητες. Να μάθει το παιδί τι σημαίνει αγώνας, αγωνίζομαι, βάζω στόχους, προσπαθώ να βελτιωθώ, να ξεπεράσω τον εαυτό μου, σεβασμός στον αντίπαλο, ήθος στη συμπεριφορά
  • Να μάθει στο παιδί τη χαρά να είναι μέλος μιας ομάδας και πως να λειτουργεί μέσα σ’αυτήν
  • Να κάνει τον μικρό κολυμβητή να αγαπήσει την κολύμβηση και σταδιακά η προπόνηση να γίνει μέρος της καθημερινότητάς του
  • Να ξεχωρίσει και να αναδείξει τα ταλέντα, δίνοντας τους τα εφόδια για μια μεγάλη και μακριά πορεία στο μέλλον

Ο μικρός κολυμβητής θα πρέπει φτάνοντας στην ηλικία των 12 ετών και στο τέλος του προαγωνιστικού, να είναι έτοιμος σωματικά και πνευματικά να περάσει στο επόμενο στάδιο, το αγωνιστικό τμήμα που θα σηματοδοτήσει και την αρχή της κολυμβητικής του πορείας. Το πόσο μακριά θα φτάσει θα εξαρτηθεί από τα ατομικά του προσόντα και τους ανθρώπους που θα τον περιβάλουν.

Κι αν το αγωνιστικό τμήμα είναι για λίγους και καλούς, το προαγωνιστικό τμήμα είναι για όλους! Κι όσα παιδιά δεν προχωρήσουν στο αγωνιστικό θα έχουν αποκομίσει οφέλη και εμπειρίες που θα τα συνοδεύουν για πολλά χρόνια στη ζωή τους.

Φανή Γαρίνη, προπονήτρια κολύμβησης (Τ.Ε.Φ.Α.Α.Αθηνών)