ΝΕΛ: ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

0
882

Η ιστοσελίδα μας, θέλοντας να παρουσιάσει τα σωματεία που δραστηριοποιούνται έντονα στο χώρο του υγρού στίβου, παρουσιάζει σε ένα πολυήμερο και εκτενές αφιέρωμα την ομάδα της Ναυταθλητικής Ένωσης Λάρισας (ΝΕΛ) που κάνει σημαντικά βήματα στα δύο κορυφαία αθλήματα του υγρού στίβου, την κλασική κολύμβηση και την υδατοσφαίριση.

Πρόσφατα επισκεφθήκαμε τον θεσσαλικό κάμπο και μιλήσαμε με τους ανθρώπους που ίδρυσαν και υπηρετούν τον σύλλογο.

Σήμερα δημοσιοποιούμε ένα αρχικό θέμα που έχει σχέση με την ιστορία του συλλόγου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα φιλοξενηθούν σημαντικά άρθρα και βίντεο, όπου εκφράζονται οι πρωταγωνιστές της ΝΕΛ. Αύριο θα δημοσιεύσουμε την συνέντευξη του προέδρου της ΝΕΛ, Κώστα Τοπάλη.

Το 2010 λοιπόν, μια παρέα τριών φίλων αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σωματείο στη Λάρισα που να ασχολείται, κυρίως, με την υδατοσφαίριση, καθώς ήταν το άθλημα, το οποίο έπαιζαν και αγαπούσαν. Έτσι, ο Κώστας Γαλανόπουλος, ο Γιάννης Θεοχάρης και ο Γιώργος Φασουλάς ίδρυσαν την Ναυταθλητική Ένωση Λάρισας (ΝΕΛ), βάζοντας ο καθένας από μια ιδέα, πορευόμενοι μαζί.

Το όνομα του συλλόγου το εμπνεύστηκαν από την ΝΕ Πατρών, μια ομάδα που κάποτε θέλησε να σταθεί απέναντι σε ένα ιστορικό σωματείο του ελληνικού πολο, τον ΝΟΠ, όμως στην αρχή είχαν σκεφτεί το όνομα «Ναυτική Ένωση Λάρισας». Ο δικηγόρος, Ηλίας Λακουμέντας, ήταν αυτός που έδωσε την ιδέα της λέξης «Ναυταθλητική», η οποία, εν τέλει χρησιμοποιήθηκε.

Η μοναδική Ελληνική ομάδα με..καρό

Το σήμα της ομάδας, ο ιππόκαμπος με το σωσίβιο, έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά και δίνει ένα ξεχωριστό τόνο. Το σωσίβιο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης από τον ΝΟ Βουλιαγμένης, ενώ ο ιππόκαμπος από την Ισπανική, Μπαρτσελονέτα. Η συμπάθεια στον ΝΟΒ  και ένα ταξίδι στις εγκαταστάσεις της Ισπανικής ομάδας, στάθηκαν η αφορμή για το «πάντρεμα» των δύο στοιχείων. Το κόκκινο και το μπλε είναι τα χρώματα της ΝΕΛ, όμως αυτό που την ξεχωρίζει είναι το καρό. Το καρό το υιοθέτησαν από την Εθνική Κροατίας, θέλοντας να ξεχωρίζουν και είναι το σήμα κατατεθέν, καθώς είναι η μοναδική Ελληνική ομάδα που χρησιμοποιεί το καρό.

«Αθλητισμός με στόχο»

Ο Κώστας Γαλανόπουλος,, γενικός και τεχνικός διευθυντής,της ΝΕΛ

Η δουλειά που γίνεται στην ΝΕΛ είναι με περίσσιο μεράκι και δείχνει να αναγνωρίζεται. Ήδη, τα τμήματα υποδομών απαρτίζονται από 150 παιδιά στο πόλο και 50 στην κολύμβηση, απόρροια της σωστής λειτουργίας του σωματείου. Ο Κώστας Γαλανόπουλος έχει αναλάβει ως γενικός και τεχνικός διευθυντής, έχοντας σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης την ειδικότητα του γυμναστή, ενώ παράλληλα ήταν πολίστας και μετέπειτα προπονητής στην ανδρική και τη γυναικεία ομάδα του ΝΟΛ, πριν ασχοληθεί με την ΝΕΛ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη νοοτροπία του συλλόγου:

«Εμείς εδώ στη Λάρισα, ανέκαθεν, θεωρούσαμε επιτυχία απλά να πάμε σε μια τελική φάση, χωρίς να στοχεύουμε σε μετάλλια. Κάνουμε μία προσπάθεια να αλλάξουμε τη νοοτροπία. Σκοπός μας είναι ο υγιής αθλητισμός και ο αθλητισμός με στόχο. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι τα παιδιά, μέσω της δουλειάς, έχουν ταλέντο και μπορούν να πάνε μπροστά. Πάντα έβγαιναν καλοί παίκτες από την περιοχή και διέπρεπαν στο χώρο της υδατοσφαίρισης. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα νέα ταλέντα, ώστε να ανοίξουν τα φτερά τους στο μέλλον. Υπάρχουν παιδιά στην ακαδημία, όπως ο Γιάννης Γεωργίου και ο Τάσος Βασιλόπουλος που έχουν λάβει κλήσεις από τις μικρές Εθνικές ομάδες και μάλιστα ο Βασιλόπουλος πήγε στον Παναθηναϊκό, ενώ ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του Κωνσταντίνου Ζαχόπουλου που ξεχωρίζει από μικρή ηλικία και έχει όλες τις προδιαγραφές για λαμπρό μέλλον».

«Αγκάθι» οι εγκαταστάσεις

Ο Πρόεδρος της ΝΕΛ, Κώστας Τοπάλης

Μεγάλο «αγκάθι» στην προσπάθεια του συλλόγου να αναπτυχθεί στο χώρο του υγρού στίβου αποτελούν οι εγκαταστάσεις. Η ΝΕΛ χρησιμοποιεί το κλειστό κολυμβητήριο του Αλκαζάρ, το οποίο ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όμως ο χώρος που της έχει δοθεί δεν είναι αρκετός. Το νέο, ανοιχτό κολυμβητήριο που φτιάχτηκε πριν ένα χρόνο, δεν λειτουργεί σωστά, καθώς το χειμώνα παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα να «στριμώχνονται» τα σωματεία στον ελάχιστο χώρο που τους δίνετε στο Αλκαζάρ. Γίνονται προσπάθειες από την πλευρά της ΝΕΛ για να έχουν περισσότερο χώρο, ώστε να μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, χωρίς, όμως να παίρνουν θετικές απαντήσεις. Στη Λάρισα υπάρχουν τρεις συνολικά ομάδες και η ανάγκη χρησιμοποίησης του νέου κολυμβητηρίου είναι μεγάλη.

«Παράσημο» οι διακρίσεις

Ο σύλλογος της ΝΕΛ, αν και μετρά λίγα χρόνια «ζωής», έχει στο ενεργητικό του διακρίσεις που του δίνουν ώθηση για τη συνέχεια και αποτελούν τα «παράσημά» του. Η περσινή 6η θέση στο πρωτάθλημα των μίνι παίδων στην Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση έως τώρα, χωρίς να είναι η μοναδική. Η πρόσφατη κατάκτηση του καταξιωμένου διεθνούς τουρνουά «Splash» στην κατηγορία των μίνι παίδων ήταν μεγάλη επιτυχία για την ακαδημία, όπως και η 8η θέση στο πρωτάθλημα των παίδων. Επίσης, η συνεχόμενη παρουσία των μίνι παίδων στην τελική φάση, τα τελευταία τρία έτη, είναι πολύ δύσκολο κατόρθωμα για ομάδα της επαρχίας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΑΔΑΣ

Πλήρες όνομα: Ναυταθλητική Ένωση Λάρισας

Έτος ίδρυσης: 2010

Εγκαταστάσεις: Κολυμβητήριο Αλκαζάρ (πισίνα 50μ.)

Πρόεδρος: Κώστας Τοπάλης

Ιδρυτές: Κώστας Γαλανόπουλος, Γιώργος Φασουλάς, Γιάννης Θεοχάρης

Γραμματέας: Έλενα Τσιτσιβά

Γενικός-Τεχνικος Διευθυντής: Κώστας Γαλανόπουλος

Προπονητές: Βάνα Αγγελούση, Αριστέα Ντρέγκα, Ευαγγελία Φιλίππου, Δέσποινα Μανακούσιου (εκμάθηση κολύμβησης), Δήμος Γκάντζιος (προπονητής κολύμβησης), Μπάμπης Καπετανόπουλος (αρχιπροπονητής κολύμβησης), Γιώργος Ζακυνθινός, Γιάννης Θεοχάρης, Κώστας Γαλανόπουλος, Γιώργος Φασουλάς (προπονητές υδατοσφαίρισης).

Ομάδα μίνι παίδων Πάτρα 2018 6η θεση

Ομάδα παίδων Θεσσαλονίκη 2018 8η θεση
Η ανδρική ομάδα του συλλόγου
Ο Μπαμπης Καπετανόπουλος, αρχιπροπονητής κολύμβησης της ΝΕΛ, με τον Κώστα Γαλανόπουλο
Πρώτη θέση για την ομάδα μινι παίδων στο τουρνουά Splash (Νοέμβριος 2018, Βόλος)
Ο πρόεδρος της ομάδας, Κώστας Τοπαλής
Από αριστερά, Κώστας Γαλανόπουλος, Νίκος Χαραλαμπόπουλος, Κώστας Τοπαλής και Γιώργος Φασουλάς
Ο Γιάννης Θεοχάρης, προπονητής υδατοσφαίρισης της ΝΕΛ και εκ των ιδρυτών του συλλόγου
Ο Κώστας Γαλανόπουλος με τους μικρούς άσσους της ακαδημίας της ΝΕΛ

Ο Γιάννης Θεοχάρης με τους ανερχόμενους αστέρες της ΝΕΛ