Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΝΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΓΩΝΑ

0
805

Όλα τα αθλήματα και ιδιαιτέρως η κολύμβηση θεωρούνται κουραστικά και ενίοτε επίπονα. Οι υποχρεώσεις των αθλητών ώστε να είναι συνεπείς στις προπονήσεις τους και να επιτύχουν βελτίωση της απόδοσης τους, τους καθιστά πολλές φορές εκτός κοινωνικών συνόλων, όπως σχολεία, φροντιστήρια και άλλα. Ωστόσο, τα παιδιά αποκτούν ισχυρούς δεσμούς με τους συναθλητές τους έχοντας κοινές ανησυχίες, προβληματισμούς, στόχους και κοινές παραστάσεις.

Ένας σύλλογος χρειάζεται να λειτουργεί με ομαδικό πνεύμα, με αλληλεγγύη για τον συναθλητή και με επικοινωνία μεταξύ των αθλητών. Ο στόχος αυτός ενισχύεται μέσα από τα αποδυτήρια, κάνοντας παρέα εκτός κολυμβητηρίου και συμμετέχοντας σε κοινές εκδρομές-αποστολές.

Η χαρά των αθλητών όταν έχουν έναν αγώνα εκτός της μόνιμης κατοικίας τους, για παράδειγμα οι Αθηναίοι όταν πηγαίνουν σε έναν αγώνα στην επαρχία, δεν περιγράφεται και δεν μετριέται. Είναι παραστάσεις ζωής που θα τους μείνουν χαραγμένες στη καρδιά και στο μυαλό τους, καθώς θα αναπολούν ακόμα και μεγάλοι τις ωραίες στιγμές που βίωσαν, τα ευτράπελα που έγιναν και το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα των αγώνων.

Μέσα από μια αποστολή τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας μαθαίνουν να συνυπάρχουν, να συνεργάζονται, να ομαδοποιούνται και να ενισχύουν τις διαπροσωπικές σχέσεις μέσα από την επικοινωνία και την κοινωνική συναναστροφή. Επίσης, ένας αγώνας εκτός έδρας επηρεάζει τους αθλητές στην αυτοαντίληψη, την κοινωνική ανάπτυξη και το επίπεδο ανεξαρτησίας τους. Ταυτόχρονα, δίνει αυτοπεποίθηση προάγοντας την προσωπικότητα του εκάστοτε αθλητή επιδρώντας καταλυτικά στην ψυχοσύνθεσή του.

Μια χρήσιμη συμβουλή είναι σε τέτοιες περιπτώσεις οι αθλητές και οι αθλήτριες να αποφεύγουν να πάρουν μαζί τους ηλεκτρονικά παιχνίδια και τάμπλετ. Ο σκοπός είναι να μάθουν να κάνουν διάλογο μεταξύ τους και όχι να απομονωθούν. Για να ευχαριστηθούν, να διασκεδάσουν και να περάσουν λίγες αξέχαστες μέρες που θα τους συντροφεύουν παντοτινά, χρειάζεται μόνο αυθορμητισμός και θετική ενέργεια.

Μεσσήνης Σπήλιος, Προπονητής Κολύμβησης