ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΙΣ WILD CARD ΚΑΙ…FINAL-8 ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE!

0
689

Final-8! Αυτό είναι το νέο σύστημα διεξαγωγής της τελικής φάσης του Champions League στην υδατοσφαίριση ανδρών, όπως επίσημα ανακοινώθηκε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία (LEN). Ταυτόχρονα, έγιναν γνωστές οι τέσσερις ομάδες – έκπληξη (κατά 75%) που κέρδισαν από μία wild card για το Champions League της επόμενης σεζόν (2017/18), αφού ως γνωστόν οι συμμετέχουσες από 12 γίνονται 16.

Μεγάλη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι τρεις από αυτές δεν είναι πρωταθλήτριες στη χώρα τους. Βέβαια η Wild Card του Ανόβερου ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, αφού διοργανώνει τα Final-8 του 2019 και 2021. Οι άλλες τρεις ήταν η Άλφεν (Ολλανδία, πρωταθλήτρια η Ουτρέχτη, ενώ η Άλφεν αποκλείστηκε στα προημιτελικά), Διναμό Μόσχας (Ρωσία, Πρωταθλήτρια η Σπάρτακ Βόλγκογκραντ, ενώ η Διναμό Μόσχας ήταν 3η), και η πρωταθλήτρια Ρουμανίας Στεάουα Βουκουρεστίου.

Η λογική λέει πως η LEN πήρε κάποιες εγγυήσεις για την ενίσχυση των συγκεκριμένων ομάδων (π.χ. η Διναμό έχει προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις) για να δώσει τις συγκεκριμένες Wild Cards.

Οι 16 ομάδες θα σχηματίσουν 2 ομίλους των 8 ομάδων, από τους οποίους θα προκριθούν οι 4 πρώτοι κάθε ομίλου (ο διοργανωτής περνάει ακόμη και αν είναι χαμηλότερα, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί το 2018, αφού η τελική φάση θα γίνει στη Γένοβα με διοργανώτρια την Προ Ρέκο). Ο πρώτος του Α’ Ομίλου θα παίζει στα προημιτελικά με τον τέταρτο του Β’, ο 2ος του Α’ με τον 3ο του Β’ κ.ο.κ. σε προημιτελικούς αγώνες, ενώ θα ακολουθούν οι ημιτελικοί και οι τελικοί.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν θα δίνεται μία ημέρα ξεκούρασης πριν τον τελικό. Το πρώτο Final-8 είναι προγραμματισμένο να γίνει στη Γένοβα από 7-9 Ιουνίου 2018, εκτός και εάν τελικά δοθεί μία ημέρα ξεκούρασης, οπότε και θα τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξής του κατά μία ημέρα.

Υπενθυμίζεται πως εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους έχει ο Ολυμπιακός, ως πρωταθλητής Ελλάδας, ενώ στα προκριματικά θα λάβουν μέρος ο ΑΝΟ Γλυφάδας και ο ΝΟ Βουλιαγμένης.

Θοδωρής Νταλαγιώργος