ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΑΚΟΜΗ…

0
2173

Ο Κωστής φέτος θα κλείσει τα εννέα του χρόνια και θα πάει στην τρίτη τάξη του Δημοτικού. Έχει αρχίσει να διαβάζει χωρίς να κομπιάζει, να αποστηθίζει περισσότερες πληροφορίες, έχει βγάλει μερικά από τα νεογιλά δόντια του… Α! και φυσικά έχει βγάλει δελτίο για τη συμμετοχή του σε επίσημους αγώνες.

Η συμμετοχή των παιδιών σε αγώνες μπορεί από μία αθώα και γεμάτη γέλιο διαδικασία να παρεξηγηθεί αρκετά. Οι αγώνες που πραγματοποιούνται στις προαγωνιστικές κατηγορίες (9 – 12 ετών) και κυρίως στην ηλικία των 9 ετών είναι μικρογραφία αγώνων αγωνιστικής. Ατελείωτες σειρές των οχτώ παιδιών περιμένουν να κολυμπήσουν ένα πενηντάρι ελεύθερο ή ύπτιο, διότι το πρόσθιο και η πεταλούδα είναι συντονιστικά δύσκολα στιλ και οι ακυρώσεις πραγματοποιούνται με αυστηρότητα έμπειρων κολυμβητών.Φυσικά προτάσεις και λύσεις υπάρχουν αρκετές για τη βελτίωση και ελάφρυνση των αγώνων σε αυτές τις ηλικίες όμως η συνήθεια δύσκολα αλλάζει.

Με τη μέθοδο που πραγματοποιούνται οι αγώνες σε αυτές τις ηλικίες δημιουργούνται αρκετές ανασφάλειες από τους γονείς που ως συνήθως έχουν αντίκτυπο στα παιδιά και διαταράσσουν τη δουλειά του προπονητή. Οι ανασφάλειες εστιάζουν στην πιθανή ακύρωση του παιδιού, στο τρόπο που θα κολυμπήσει το κάθε στιλ και φυσικά στη θέση που θα λάβει στην κατάταξη. Έτσι, η αντίδραση των γονιών συνήθως είναι «Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα για αγώνες θα κολυμπήσουμε στους επόμενους».

Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να παρθεί μόνο από τον προπονητή που σε καμία περίπτωση θα τη χρησιμοποιήσει. Σίγουρα, ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι αγώνες δεν είναι και ο καλύτερος όμως δε σημαίνει πως χρειάζεται να αποφεύγεται μια διαδικασία που ηλικιακά έχει δικαίωμα να συμμετέχει και θα του προσφέρει αρκετά.

Οφέλη της συμμετοχής των παιδιών σε αγώνες:

  • Ταχύτερη εκμάθηση κανονισμών.

Εξαιτίας της σημαντικότητας που έχουν οι αγώνες σα διοργάνωση, στη σκέψη των παιδιών, παρατηρείται ταχύτερη εκμάθηση των κανονισμών ιδιαίτερα εάν έχουνπραγματοποιήσει κάποιο λάθος στην κούρσα τους. Παραμένει συνεπώς στη σκέψη τους η αποφυγή ενός λάθους.

  • Ταχύτερη εκμάθηση της τεχνικής.

Έχει παρατηρηθεί πως έπειτα από τη συμμετοχή των παιδιών σε αγώνες οι κινήσεις τους στις προπονήσεις γίνονται με μεγαλύτερη προσοχή σε τεχνικά σημεία που μπορεί ο προπονητής να διόρθωσε στον προηγούμενο αγώνα.

  • Δημιουργία ισχυρών σχέσεων φιλίας με τους συναθλητές.

Ένα από τα σπουδαιότερα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν τα παιδιά από τους αγώνες είναι η σύσφιξη των σχέσεων μέσα στην ομάδα. Οι στιγμές και το γέλιο κρατάνε καταρχάς τα παιδιά στο άθλημα και σαν αποτέλεσμα δημιουργούν την προσμονή για την επόμενη προπόνηση με σκοπό να συναντήσουν το ή τη φίλο/η τους.

  • Δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τον προπονητή.

Επίσης, σημαντικό όφελος των αγώνων είναι η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τον προπονητή. Η διαδικασία των συμβουλών που δίνει ο προπονητής πριν και μετά τον αγώνα, σε κάθε παιδί ξεχωριστά, δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούν τα παιδιά καλύτερα το ενδιαφέρον του για τη βελτίωσή τους σαν αθλητές και ανθρώπους, σε σχέση με μια προπόνηση που συνήθως οι συμβουλές είναι γενικές.

  • Οι αναμνήσεις.

Κάθε κολυμβητής/τρια από την ηλικία των 9 μέχρι και των 99 ετών μνημονεύει τις στιγμές των αποστολών σε αγώνες.Μνημονεύει τις φάρσες στο κολυμβητήριο, στο εστιατόριο με το ποτήρι που γέμιζε νερό, λεμόνι και ότι άλλο υπήρχε στο τραπέζι προκαλώντας πονοκέφαλο στον προπονητή.

Όλα τα μαθησιακά και βιωματικά οφέλη σίγουρα είναι αδύνατο να καλυφθούν από το κρεβάτι ή τον καναπέ των παιδιών επειδή υπάρχει η ανασφάλεια πως το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το αναμενόμενο. Έτσι, την επόμενη φορά που θα διατυπώσετε πως ένα παιδί δεν είναι έτοιμο για αγώνες σκεφτείτε πως το εμποδίζετε από τη διαδικασία της μάθησης  και  πως εκείνο συμμετέχει και όχι εσείς.

Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος BSc, MSc, PhDc

στην προπονητική της κολύμβησης

Προπονητής ΑΣ ΑΡΗ Θεσσαλονίκης