ΑΡΘΡΟ: ΣΧΕΣΗ ΓΟΝΕΑ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

0
2341

Πιθανόν με την ανάγνωση του τίτλου η σκέψη να μεταφέρεται σε δυο πρόσωπα δηλαδή το γονιό και τον προπονητή. Τι συμβαίνει όμως όταν ο τίτλος αναφέρεται σε ένα πρόσωπο και συγκεκριμένα στο γονιό που αναλαμβάνει άτυπα χρέη προπονητή? Ας μεταφερθούμε όμως στην ουσία του συμπλέγματος. Στην ουσία που ο γονιός αναλαμβάνει καθήκοντα προπονητή και είναι Α) στην προπόνηση και Β) στον αγώνα.

Α) Προπόνηση

Η ώρα της προπόνησης είναι η στιγμή που ο γονιός – προπονητής θα κάνει αισθητή την παρουσία του κατά τη διάρκεια ή συχνότερα μετά από αυτή. Ας δούμε προτάσεις που είναι πιθανό να ειπωθούν σε μια προπόνηση.

 • Γιατί σε πέρασε ο Κώστας σήμερα?
 • Είσαι πολύ αργός/ή στην εκκίνηση ή στη στροφή.
 • Θα κάνεις αυτή την κίνηση της χεριάς.
 • Άσε τον προπονητή σου να λέει.

Β) Αγώνας

Η ώρα του αγώνα είναι η δεύτερη στιγμή που ο γονιός – προπονητής θα κάνει αισθητή την παρουσία του. Προτάσεις που είναι πιθανό να ειπωθούν σε έναν αγώνα.

 • Ο Γιωργάκης κολύμπησε πιο γρήγορα από εσένα.
 • Μέτρια η εμφάνισή σου.
 • Έπρεπε να ξεκινήσεις γρήγορα από την αρχή.
 • Εδώ, εμένα άκου. Ότι σου λέω εγώ.

Μέσα σε τέσσερις προτάσεις τόσο στην προπόνηση όσο και στον αγώνα η σχέση αθλητή προπονητή έχει έρθει σε ρήξη. Αποτέλεσμα είναι η εναντίωση του παιδιού σε πολλές προτάσεις του προπονητή. Άρα, οι παραπάνω φράσεις, γίνεται αντιληπτό άμεσα ότι έχουν ειπωθεί μέσα από τη συμπεριφορά του παιδιού απέναντι στον προπονητή αλλά και από την εικόνα του στην προπόνηση δοκιμάζοντας διαφορετικά στοιχεία τεχνικής ή τακτικής από αυτά που έχουν συζητηθεί με τον προπονητή.

Προτάσεις

 1. Ο ρόλος του γονέα είναι να παραμείνει γονέας και να επιβραβεύει το παιδί του χωρίς να προσθέτει βάρος στις σκέψεις του.
 2. Οποιαδήποτε παρέμβαση του γονέα πρέπει να γίνεται μόνο σε συνεννόηση με τον προπονητή του παιδιού εάν χρειάζεται.
 3. Οποιαδήποτε αντίθετη άποψη μεταξύ γονέα και προπονητή πρέπει πάντα να γίνεται σε μεταξύ τους συζήτηση.
 4. Η διαχείριση ενός σφάλματος σε μια προπόνηση ή έναν αγώνα είναι καθαρά υποχρέωση του προπονητή.
 5. Ο ρόλος του σωστού προπονητή είναι παρόμοιος με εκείνον του ζυγού που βρίσκεται σε ισορροπία. Πρέπει να δίνει χαρά στην παραμικρή επιτυχία, προβληματισμό στο λάθος που μπορεί να συμβεί σε μια προπόνηση ή έναν αγώνα και λύπη σε μερικές περιπτώσεις, όταν αθετούνται βασικοί κανόνες συμπεριφοράς και αλληλουχίας σταδίων, μετά από μια προπόνηση ή έναν αγώνα.

Συμπέρασμα

Άθελα ή θελημένα ο γονιός παρεμβαίνει στο έργο του προπονητή με σκοπό να βοηθήσει το παιδί του ή να εκπληρώσει κάποια βαθιά του επιθυμία που ο ίδιος δεν πραγματοποίησε. Στη μια και στην άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι ένα μπερδεμένο παιδί και ένας γονέας σε σύγχυση. Η λύση από τη μεριά του προπονητή είναι η συζήτηση του θέματος με τους γονείς. Πάντα υπάρχουν λόγοι και επιχειρήματα στις επιλογές του προπονητή. Τέλος, θυμηθείτε πως κανένας δεν είναι επί παντός επιστητού. Έκαστος στο είδος του.

Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος MSc

Υποψήφιος διδάκτωρ ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ
Προπονητής ΑΡΗ Θεσσαλονίκης