ΑΡΘΡΟ: ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΡΟΥΤΙΝΑΣ ΣΤΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

0
668

Η κολύμβηση, όπως όλα τα ατομικά σπορ, ενίοτε κουράζουν και φθείρουν τους αθλητές εξαιτίας της μονοτονίας και της μοναχικότητας που διακατέχει το άθλημα. Ο σκοπός της προπονητικής διαδικασίας είναι η βελτίωση της  απόδοσης αναφορικά με φυσιολογικές και μηχανικές παραμέτρους. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τον προπονητή, δεν έχουν να κάνουν μόνο με την μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας ως προς την αντοχή και την ταχύτητα αλλά και με τη βελτίωση της τεχνικής, της τακτικής ενός αγώνα και της ψυχολογικής στήριξης των αθλητών του. Συνεπώς, ο προπονητής καλείται να συμπεριλάβει στη προπόνηση ασκησιολόγιο και ποικιλία προπονητικών ερεθισμάτων, ώστε να καταπολεμήσει τη ρουτίνα της.

Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα που συμβάλλει στην παμμερή γύμναση του σώματος και προβλέπεται για όλες τις ηλικίες. Η μεθοδολογία διαφέρει αναφορικά με τις απαιτήσεις των ηλικιών και τμηματοποιείται διαφορετικά σύμφωνα με τις παιδαγωγικές ανάγκες. Σε αρχάριους αθλητές δύναται να υλοποιηθεί μέσω παιγνιωδών μορφών, ενώ σε αθλητές που ασχολούνται με υψηλού επιπέδου αθλητισμό, μέσω ανέκδοτων ασκήσεων και μη, που συνδράμουν είτε στην τεχνική κατάρτιση τους, είτε στην τακτική προετοιμασία για τους αγώνες.

Τα οφέλη εναλλακτικών μεθόδων προπόνησης, εκτός των θεμελιωδών γνώσεων της μηχανικής και της φυσιολογίας, είναι η τέρψη των αθλητών, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, το πνεύμα συνεργασίας-ομαδικότητας και η ενίσχυση της αντιληπτικής ικανότητας, συμβάλλοντας στη βελτίωση και αυτοματοποίηση των τεχνικών στα διάφορα στυλ, με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης. Η διαφορετικότητα-ποικιλία κατά την  εκπαιδευτική διαδικασία συνδράμει κυρίως στη ψυχολογική τόνωση των αθλητών και στην εξάλειψη του ίδιου και μονότονου προπονητικού μοτίβου.

Μεσσήνης Σπήλιος, MSc  
Επικεφαλής Προπονητής Κολύμβησης Ν.Ο. Βουλιαγμένης